Ghid turistic Caransebes

Despre Caransebes

Localizarea si istoria orasului Caransebes

O vacanta in judetul Caras-Severin ar trebui sa includa si un popas la Caransebes, al doilea mare oras din judet, situat intr-un decor natural deosebit, in zona de intalnire a muntelui cu dealul si campia. Zona depresionara a Caransebesului este inconjurata de Muntii Tarcu (vf. Tarcu 2190 m), delimitati de vaile Timisului si Bistrei, in timp ce in partea de apus a orasului se gasesc Muntii Semenicului. Depresiunea unde s-a format orasul se evidentiaza printr-un relief colinar si are aspectul unei cuvete ovale. Municipiul este situat la rascrucea mai multor cai rutiere din Banat.

Localitate straveche, Caransebes a fost locuit inca din timpurile indepartate al preistoriei, asa cum atesta si descoperirile arheologilor la siturile din Caransebesul Nou, in cartierul Tiglarie, si in zona Balta Sarata. La doar 6 km distanta de vatra orasului, se afla castrul roman Tibiscum, ridicat in anul 106 d.Ch. Aici se puneau bazele unei garnizoane militare, unde vor fi cantonate mai multe legiuni romane. Sub Septimus Severus, Tibiscum infloreste si se cladesc constructii civile impunatoare. Ridicat la rangul de municpiu, Tibiscum se numana printre cele 11 orase construite de romani in Dacia. Descoperiri arheologice pretioase demonstreaza continuitatea vietii umane pe aceste meleaguri si dupa Retragerea Aurelina. Ceva mai tarziu, din veacurile VIII-IX, au fost scoase la lumina ruinele unor asezari ce apartineau slavilor si avarilor.

Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din anul 1290, cand regele maghiar Ladislau Cumanul viziteaza cetatea. In aceste vremuri, Carasebesul era cunoscut sub denimrea de Opidum. Caran si Sebes erau, in trecut, doua asezari ce se inaltau de o parte si de alta a apelor Timisului, iar denumirea de Caransebes se intalneste pentru prima data in documentele oficiale din anul 1370.

De-a lungul istoriei, Caransebes a jucat un rol important in apararea drepturilor romanilor in raport cu politica dusa de regalitatea maghiara. Incepand cu anul 1658, orasul intra sub dominatie otomana, situatie care a durat vreme de trei decenii. In 1688, imparatul Leopold il elibereaza si porunceste fortificarea cetatii. Din anul 1718, Banatul intra sub controlul habsburgilor, ceea ce a insemnat o deschidere catre lumea occidentala. Debutul veacului XX a marcat o epoca de dezvoltare urbanistica si edilitara pentru Caransebes. In anul 1903 este construit sediul Primariei. Ceva mai tarziu, in perioada cuprinsa intre cele doua razboaie mondiale, orasul devine un important centru de legaturi rutiere si feroviare.

Atractii turistice in Caransebes

O vizita in Caransebes ar trebui planificata cu atentie, mai ales ca obiectivele turistice sunt numeroase si deosebit de interesante. Nu puteti rata o vizita la Muzeul Judetean de Etnografie sau la fosta Cazarma a grenicerilor regimentului din Caransebes, un edificiu construit in stil baroc, intre 1733- 1754. Incercati sa va faceti timp pentru un popas la Biserica Sfantul Gheorghe, care dateaza de la 1444. De proportii impresionante, edificiul este distrus de otomani in 1738 si recladit un an mai tarziu, si adaposteste astazi un valoros iconostas realizat in anul 1862. O alta biserica ce merita inclusa in itinerariul vostru este Biserica inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, construita in anul 1781. Daca dispuneti de timp suficient timp, vizitati si Rezervatia floristica de la Zarnesti, situata in apropiere de Caransebes, unde aveti ocazia sa admirati un adevarat spectacol de culori si miresme.

Caransebes