Ghid turistic Caracal

Despre Caracal

Caracal este unul dintre orasele cele mai renumite din judetul Olt si este o localitatea situata in partea de sud-vest a tarii, in Campia Romanati. Orasul este un important nod rutier, aflat la intersectia DN E70 cu DN54 si DN64. In peisajul turistic, localitatea se evindentiaza prin bogatele vestigii arheolgice care dateaza din epocile neoliticului si a bronzului. In comuna Resca, din nordul orasului, se pot vizita ruinele castrului roman Romula, dar si cele ale cetatii Sucidava.

Prima mentiune istorica despre aceasta asezare deteaza din anul 1538, intr-un document semnat de domnitorul Radu Paisie. Pentru o scurta perioada de timp, voievodului Mihai Viteazul isi stabileste curtiea domnesca la Caracal. Cu statut de resedinta domneasca, Caracalul este mentionat si scrierile lui Frederich von Bawer, ca notase ca aici se gaseau „trei biserici, un targ si o capitanie”. Din complexul de cladiri care alcatuiau Curtea domneasca faceau parte casele domnesti, grajdurile, un turn de veche si biserica.

De la finele veacului al XVIII-lea, asezarea cunoaste o perioada de inflorire economica ce va culmina in veacul urmator cu ridicarea localitatii la rangul de oras. Constantin Filipescu, care primise in dar de la Domnitorul Mihail Sutu mosia domneasca de la Caracal, o doneaza orasului si infiinteaza prima scoala publica din localitate care functiona pe langa Biserica Curtii domnesti. Biserica, pastrata inca din veacul al XVI-lea, a fost zidita de Patrascu cel Bun, tatal voievodului Mihai Viteazul. Spre finele veacului XIX, Caracalul era un oras in plina verva, care gazduia in zona centrala localuri, cafenele si gradini de vara, dar si pravalii, o zona destinata in mare elitelor locale, la care se adaugau mai multe cartiere marginase si mahalale. Trupe de teatru ambulant sustineau spectacole in cafenele si gradini de vara sau pe scene improvizate.

Locul preferat al protipendadei era Gradina publica a Palatului Administrativ, amenajat de peisagistii francezi Pinard si Redont. Parcul este si astazi locul preferat de recreere al localnicilor dar si al turistilor. Al treilea mare parc natural din Europa, este strajuit la intrare de bustul lui Constantin Poroineanu, cel care a donat municipalitatii parcul si toata averea sa. Astazi, orasul este dominat de acest parc spectaculos, inconjurat de cladiri elegante, multe cu o vechime de peste un veac.

Constructia primului tronson de cale ferata a debutat in anul 1886 si a fost inaugurat un an mai tarziu. Una dintre atractiile turistice ce suscita interesul curiosilor este Ceasul din Gara, care in loc de cifra patru roman, este reprezentata cu patru linii, ceea ce a stat la baza multor ironii de-a lungul timpului. Continuati explorarile turistice spre Dealul Protesenilor, ce delimiteaza centrul istoric al localitatii. Din foisorul de foc puteti face cele mai spectaculoase fotografii asupra orasului.

O plimbare pe strazile orasului va ofera ocazia sa descoperiti obiective turistice interesante ce ascund povesti ce asteapta sa fie descoperite. Includeti in itinerariul vostru turistic o vizita la „Casa Memoriala Iancu Jianu”, care pastreaza vie in memoria posteritatii vitejia celebrului haiduc nascut la Caracal in anul 1787. Pentru a cunoaste istoria acestor meleaguri faceti un popas si la Muzeul Romanati unde aveti prilejul sa admirati colectii pretioase de arheologie, tiparituri si obiecte medievale. Cladirea muzeului este o bijuterie arhitecturala, fiind decorata cu capiteluri compozite si frontoane asa cum era moda in a doua jumatate a veacului al XIX, cand a fost ridicata constructia. Nu puteti parasi orasul fara sa fi vazut ruinele Curtii domnesti de la Caracal, mandria localnicilor. Fosta cetate de scaun in vremea lui Mihai Viteazul, Matei Basarab si Brancoveanu, edificiul pastreaza inca aspectul constructiilor medievale. Vechi centru de cultura, municipiul Caracal se mandreste cu spectacolele Teatrului National, cladire impozanta, construita in ultimii ani ai veacului al XIX-lea in stil baroc, care atrage atentia prin frumusetea si bogatia ornamentelor.

Caracal