Despre Campulung Muscel

Localizarea si istoria orasului Campulung Muscel

Campulung Muscel este unul dintre acele orase din Romania care te cucereste pentru totdeauna. Istoria seculara, frumusetea peisajelor, constructiile arhitecturale elegante, obiectivele turistice spectaculoase sunt doar cateva motive pentru care ar trebui vizitati Campulung Muscel. Conform legendelor, orasul a fost intemeiat de teutoni in prima jumatatea a veacului al XIII –lea. Alta legenda, atribuie fondarea orasului legendarului Radu Negru, la sfarsitul veacului al XIII-lea. Cert este ca, de–a lungul existentei sale, localitatea a evoluat prin crestere demografica si intensificarea mestesugurilor si comertului, statut privilegiat conferit si de rolul de prima capitala a Tarii Romanesti, fondata de voievodul Basarab I, dupa victoria stralucita de la Posada, din anul 1330, in fata regelui Carol Robert de Anjou. Astfel, vreme de jumatate de veac, Campulung devine centrul politic si administrativ al tarii, pana cand Vladislav Vlaicu muta cetatea de scaun la Curtea de Arges.

Frumusetea naturii esta data de diversitatea reliefului care imbina zonele montane cu cele colinare, reprezentate de Depresiunea Campulung, de la poalele Carpatilor Musceleni, in timp ce in nordul depresiunii se gasesc masivele Iezer, Leaota si Piatra Craiului. Partea de sud a asezarii este dominata de dealurile inalte subcarpatice, cu intinse pasuni si livezi. Traversat de o clima temperata, cu veri placute si ierni reci, Campulung poate fi o destinatie de vacanta perfect, indiferent de anotimp.

Descoperirile arheologice au demonstrat ca teritoriul orasului a cunoscut cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane in vremea dacilor. De altfel, la Cetateni–Muscel s-a descoperit una dintre cele mai vechi asezari dacice. In epoca medievala, Campulung a evoluat de la statutul de sat la cel de targ si, ulterior, de oras. Multi mestesugari si negustori sasi s-au stabilit aici in veacul al XIII, fapt confirmat si de piatra funerara a sasului Laurencius de Longo Campo, care poarta incrustat anul 1300. Expusa astazi la Biserica Baratiei, lespedea pastreaza cea mai veche inscriptie epigrafica din Tara Romaneasca.

Dincolo de rolul politic, orasul reprezentat un adevarat centru de promovare a culturii romane. Matei Basarab, a infiintat aici a doua tipografie din Tara Romaneasca in anul 1635. Un deceniu mai tarziu, acelasi domnitor pune bazele primei tipografii de hartie de tara. Este stiut astazi ca prima scrisoare in limba romana a fost redactata de Neacsu Lupu, judele orasului Campulung, in anul 1521, si era adresata lui Hans Benkner, judetele Brasovului, prin care acesta din urma era informat despre miscarile trupelor otomane de la Dunare.

Traversat de importante drumuri comerciale, Campulung era, cu veacuri in urma, punct vamal intre Tara Romanesca si Transilvania. Progresul economic si cresterea demografica au dus la extinderea urbanistica care avea ca punct central strada principala din care pornesc stazile transversale ce fac si astazi legatura cu zonele periferice. Bulevardul Pardon, botezat astfel la inceputul veacului XX, din cauza aglomeratiei, pastreaza si in zilele noastre ceva din atmosfera mondena din acele vremuri. Din aceasta epoca dateaza si primele incercari de modernizare edilitara, mai ales ca principele Carol I isi exprimase dorinta de a trasforma orasul Campulung in capitata de vara a tarii, impresionat de frumusetea asezarii dar si de bogata sa traditie cultural-istorica. In cele din urma, principele s-a orientat spre Sinaia, unde a inceput in anul 1873 constructia Castelului Peles. Chiar si asa. Campulung, oras situat la o altitudine de 600 m, devine un loc de refugiu pentru lumea mondena al acelor vremuri, atrasa de frumusetea reliefului si de clima placuta dar si de plimbarile la ceas de seara in Gradina Mersi sau pe Bulevardul Pardon.

Atractii turistice in Campulung Muscel

Turistul sosit astazi in oras ar trebui sa–si pregateasca din timp itinerariul pentru a nu rata cele mai spectaculoase obiective turistice locale. Un bun punct de pornire ar fi Ansamblul de Manastiri Negru Voda, unde puteti admira Biserica voievodala construita in secolul XIV, transformata in manastire intre 1636-1864 si unde se pastreaza astazi piatra de mormant a domnitorului Nicolae Basarab. Textul care acopera lespedea reprezinta cel mai vechi document epigrafic de limba slavona din Tara Romaneasca.

Faceti un popas si la Ansamblul Bisericii Catolice Sfantul Iacob - Baratia, care dateaza din secolul XIII. Biserica Sfantul Iacob cel Mare adaposteste lespedea funerara a sausului Laurentius, vechea de la 1330, casa parohila si turnul clopotnita. Interesanta se va dovediu o vizita la Biserica Domneasca Sfantul Nicolae, unul dintre cele mai importante edificii religioase din localitate, care dateaza din anul 1567, desi forma actuala are o vechime de un veac si jumatate. O atentie deosebita merita si Vila Golescu, construita in anul 1905, in stil romanesc, situta in mijlocul unui parc superb cu plante exotice.

De-a lungul timpului, pitorescul localitatii a fost o sursa de inspiratie pentru scriitori precum Camil Petrescu sau Tudor Musatescu. Aceia dintre voi care doresc sa cunoasca istoria orasului Campulung ar trebui sa treaca pragul Muzeului Municipal, unde sunt gazduite, printre altele, expozitii de arta populara musceleana. Si daca tot am amintit de istorie, incercati sa va faceti timp pentru o vizita la Mausoleul de la Mateias, inchinat soldatilor care au pierit in primul razboi mondial si care se gaseste la 10 km distanta de Campulung, pe DN 73. Daca timpul va permite, faceti un popas la Manastirea Namaesti, aflata la 5 km departare de oras. Situata la o altitudine de 765 m, manastirea sapata in stanca este un loc de regasire spirituala, unde puteti admira tiparituri si hrisoave din a doua jumatate a veacului al XVI-lea, alaturi de pretioase obiecte de arta religioasa.

Campulung Muscel