Despre Campulung Moldovenesc
Una dintre destinatiile turistice cele mai frumoase din legendarul tinul al Bucovinei este Campulung Moldovenesc, asezare situata la confluenta Baraganului cu cel al Bistritei Moldovenesti. Relieful montan este completat de zone joase – Tara Dornelor, Campul Bistritei – Aurii, Campul Moldovei si al Moldovitei, localizat intre Obcinele Feredau si Obcina Mare. Campulung Moldovenesc este traversat de o clima specific montana, cu ierni geroase si veri racoroase. Se stie astazi ca prima consemnare documentara a localitatii dateaza din anul 1411 si apare intr-un document semnat de domnitorul Alexandru cel Bun, unde asezarea apare sub denumirea de „Dolhopolia”.
Situat la o distanta de 70 km de Suceava si la 500 km de capitala tarii, Campulung Moldovenesc este astazi o destinatie de vacanta demna de luat in seama. Orasul este un bun punct de plecare in drumetiile montane din Masivul Rarau – Gimlau si Obcini, fara a omite superbele rezervatii naturale din zona ce incanta privirile oricarui turist ajuns pe aceste meleaguri. Orasul Campulung Moldovenesc este una dintre destinatiile favorite ale practicantilor de alpinism. Peretii abrupti si calcarosi sapati de apele raului Moldova sau traseele din Masivul Rarau pun la incercare abilitatile de escaladare ale alpinistilor.
Daca timpul va permite, extindeti aria explorarilor turistice si porniti in itinerarii ecumenice spre frumoasele manastiri din nordul Moldovei – Moldovita, Sucevita, Putna sau Voronet. Nici o vacanta pe aceste meleaguri nu ar fi completa, fara sa fi trecut pragul muzeului „Arta Lemnului”, unde puteti admira colectia de linguri „Ion Tugui”. O atentie deosebita merita si Parcul Dendrologic al Liceului Silvic, unde cresc peste 500 de specii de plante, printre care unele exotice. Incercati sa faceti o excursie si la Rezervatia geologica „Pietrele Domnei”, care ating altitudini de 1464 m si reprezinta un decor ideal pentru fotografiile de vacanta. Padurea Gimlau este o alta atractie turistica deosebita, unde cresc exemplare de brad si moliod care ating un diametru de peste un metru si inalti de peste 50 m.
Dominat de peisaje naturale deosebite, marginite de intinse paduri de molid, orasul este o destinatie de concediu ce isi pastreaza farmecul in orice anotimp. Domeniul schiabil devine in lunile de iarna o atractie de neratat pentru iubitorii sporturilor pe zapada. Partiile amenajate la Runc si Magura Runcului sunt ideale pentru practicantii de schi alpin, in timp ce pe partia Bodea este ideala pentru schi de fond si biatlon.
Bogatia istorica si culturala a acestei asezari se reflecta si in frumusetea lacasurilor de cult, dintre care, o atentie deosebita merita Biserica din lemn construita in anu; 1758 de Ioan Callimachi. Cu totul spectaculoasa este Manastirea Humorului, zidita in urma cu mai bine de sase veacuri de domnitorul Petru Rares. Preocuparea constanta pentru viata spirituala si vechile traditii locale nu s-au pierdut nici astazi. Campulung Moldovenesc ramane, astfel, un veritabil centru de conservare a tezaurului cultural si etnografic, pe care orice turist ajuns pe aceste meleaguri ar vrea sa-l descopere. Atelierele de creatie ale mestesugarilor, prelucrarea artistica a lemnului si arhitectura caselor sunt doar cateva dintre cele mai frumoase dovezi de arta traditionala locala. Taram de legende si decorurile parca desprinse de poveste vin sa completeze un tablou destinat unui concediu de neuitat.