Despre Campina
O destinatie turistica deosebita, cu peisaje ce incanta privirea oricarui turisti si obiective cultural - istorice interesante, asa poate fi descris in doar cateva cuvinte orasul Campina. Localitatea se gaseste la o altitudine de 450 m, intr-un decor natural spectaculos, unde se gasesc aproape toate formele de relief. Latura nordica a asezarii este marcata de raul Campinita, in timp ce la est curg apele Doftanei, la vest cele ale Prahovei, iar dealurile ce marginesc orasul ating inaltimi pana la 600 m. Campina se gaseste pe frumoasa Vale a Prahovei, la 30 km de Ploiesti si la 90 km de capitala si este traversata de drumul national DN1.
Aceia dintre voi care aleg sa petreaca cateva zile de concediu la Campina, au sansa sa descopere un oras cu o istorie seculara, mentionat pentru prima data in documentele istorice din anul 1503. La finele veacului al XVI-lea, localitatea era consemnata ca punct de vama pe drumul ce duce spre Ardeal. Evolutia economica a determinat ridicarea localitatii la rangul de targ in 1663, pentru ca mai bine de doua veacuri mai tarziu, in 1864, sa fie declarata oras. Inaugurarea caii ferate Ploiesti – Predeal, in anul 1879, si debutul exploatarilor moderne ale titeiului, inca din anul 1895, contribuie deciziv la dezvoltarea orasului. Spre finele veacului al XIX-lea se amenajeaza primele stabilimente de bai saline si sulfuroase pe platorul de la Gafita.
Frumusetea naturii si clima placuta, propice refacerii organismului va intampina si astazi la Campina, un oras modern, cochet, cu multe gradini si parcuri. Aerul pitoresc, peisajul natural deosebit si aerul tonic au atras personalitati marcante ale culturii romane care au ales sa se stabileasca aici. Casele multora dintre ei au fost transformate in muzee, asa cum este Muzeul memorial „Nicolae Grigorescu”, Muzeul „B.P. Hasdeu” ori Casa de Cultura „Geo Bogza”. Faceti un popas si la Baile Telega, situate intre Campina si Breaza, recomandate in terapiile diverselor afectiuni ale organismului si includeti in itinerariul vostru turistic un popas la Schitul Sfantul „Nicolae Slobozia”, atestat documentar inca din anul 1714. Declarat astazi munument istoric, lacasul pastreaza pictura realizata in anul 1915.
Nici o vacanta la Campina nu ar fi completa, fara sa fi trecut pragul Castelului „Iulia Hasdeu”, construit in anul 1893 si devenit astazi un reper turistic important pe harta orasului Campina. Daca dispuneti de suficient timp, faceti o excursie pana la Lacul Miresei, situat in apropierea Bisericii „Sfintii Voievozi”, un loc pitoresc, plin de legende, mai mult sau mai putin adevarate. Nu in ultimul rand, merita sa faceti o vizita la cea mai veche constructie din oras – Bisreica de la Han, cunoscuta si sub denumirea de „Biserica de la Brazi”, zidita in anul 1883 si care poarta Hramul „Maicii Domnului”.