Despre Campia Turzii
Localizarea si istoria orasului Campia Turzii
O vacanta in regiunea de sud-est a judetului Cluj va ofera sa ocazia sa popositi si la Campia Turzii, veche asezare inconjurata de un relief divers, reprezentat de Campia Transilvaniei. Localitatea este marginita la apus de Masivul Trascau, iar la nord de Culmea Feleacului, in timp ce la sud, se intinde pana la Podisul Tarnavelor. Campia Turzii este accesibila turistilor sositi pe DN15, drum ce ce face legatura cu Targu Mures, dar si cu E60, care asigura legatura intre Turda si Cluj Napoca.
Conform datelor istorice, teritoriul de astazi al orasului a cunoscut primele forme de viata umana inca epaco preistorica, dovada fiind descoperirile arheologice. Unele deosebit de pretioase, cuprind monezi ce dateaza din epoca dacica. Tot la Campia Turzii s-au descoperit ruinele unei foste asezare ce dateaza din timpul daco-romanilor.
In peisajul romanesc, localitatea Campia Turzii este una dintre cele mai vechi asezari, mentionata in documentele istorice de acum opt veacuri. Unificarea comunelor Ghiris si Sancrai, produsa in anul 1925, a dus la aparatia orasului cunoscut astazi sub denumirea de Campia Turzii. Despre satul Sancrai se stie ca exista deja la 1291 si era proprietatea regala, in timp ce Ghiris este amintit intr-un document de la 1292, prin care se spune ca asezarea este mosia lui Gerus. Trei veacuri la tarziu, Ghirisul era ridicat la rangul de targ.
Atractii si obiective turistice in Campia Turzii
Pe langa frumoasa istorie locala si peisajele naturale diverse, Campia Turzii reuseste sa atraga turistii prin numeroasele obiective turistice, fie ca e vorba de edificii laice sau religioase. Cea mai veche biserica construita pe aceste meleaguri a fost ridicata la 1219, in vechiul sat Ghiris si a dainuit aproximativ jumatate de veac. In a doua jumatate a secolului XVII, Rhedey Ferenc, principe al Transilvaniei, a inceput constructia Bisericii refomate. Biserica pe care o puteti admira astazi dateaza de la 1898.
Din itinerariul vostru turistic la pe aceste locuri, nu ar trebui sa lipseasca nici Conacul Betegh, ridicat in anul 1828 si ramane una dintre cele mai vechi constructii din oras. Dupa venirea comunistilor, cladirea servit drept statie de masini agricole, iar astazi adaposteste o gradinita. Daca dispuneti de suficient timp, opriti-va si la Conacul Paget, situat in centrul urbei. Cladirea a fost ridicata in anul 1840 de John Paget, engelz casatorit cu nepoata baronului Wesselenyi Miklos. Dupa moartea ultimului mostenitor, conacul a devenit sediul IAS. Astazi gazduieste casa de cultura.