Ghid turistic Calimanesti

Despre Calimanesti

Statiunea Calimanesti se gasteste la 190 km de Bucuresti si este o destinatie de vacanta interesanta, mai ales daca sunteti pasionati de natura. Localitatea apartine, sub aspect administrativ, judetului Valcea si este situata la 20 km departare de Ramnicu Valcea. O vacanta pe Valea Oltului presupune un popas la Calimanesti, statiune renumita pentru izvoarele cu apa minerala si bioclimatul placut, ideal pentru organism. Traversata de drumul european E81, asezarea este accesibila turistilor care se afla in cautarea unei destinatii turistice nu foarte indepartate de capitala. Se stie astazi ca teritoriul localitatii a fost locuit inca din timpurile daco-romanilor, fapt confirmat de descoperirile arheologilor care au scos la lumina pretioase vestigii istorice, in timp ce prima consemnare documentara a localitatii Calimanesti dateaza din anul 1388.

Dincolo de plimbari in natura si cure de tratament, Calimanesti ofera mai multe obiective turistice ce merita luate in seama. Din itinerariul vostru turistic pe aceste meleaguri nu ar trebui sa lipseasca Manastirea Cozia, aflta la 5 km departare de statiune, Biserica Ostrov, construita de Neagoe Basarab, unde se pastreaza pictura murala realizata in prima jumatate a veacului al XVIII-lea. Manastirile Turnu si Stanisoara sunt lacasuri religioase incarcate de istorie. La fel de importante sunt si Manastirea Bistrita, Hurezu, cu superba ceramica, Schitul Pohomie si Manastirea Govora, declarata monument UNESCO. Amatorii de arheologie trebuie sa faca un popas la castrul roman Arutela, cel mai cunoscut dintre cele sapte descoperite in zona judetului Valcea. Statiunea de la Calimanesti ofera calatorului ajuns prin aceste locuri ocazia sa admire cateva edificii locale, declarate astazi monumente istorice, asa cum este gara construita in anul 1899.

Calimanesti este una dintre acele statiuni din tara care promoveaza valorile etnografice specifice asezarilor de pe Valea Oltului, atat prin expozitii, cat si prin evenimente culturale care se bucura de un mare succes – printre acestea, de un mare succesc se bucura Festivalul „Cantecele Oltului”, organizat in luna august. Ofertele de cazare si zonele de agrement vin sa completeze un decor de vacanta deosebit, deseori inclus in traseele turistice ecumenice, culturale si balneare. In centrele de tratament de la Calimanesti va puteti trata de afectiuni endocrine, bronhopulmonare, reumatismale, gastrice dar si contra surmenajului si stresului cotidian. Proprietatile curative ale izvoarelor termale erau cunoscute inca de acum doua milenii, dar au inceput sa fie valorificate in scop terapeutic abia din anul 1830. Testate chimic, izvoarele au fost premiate la expozitii internationle in a doua jumatate a veacului XIX. Odata cu aceasta recunoastere, au inceput si primele actiuni de amenajare a statiunii, prin construirea Stabilimentului Balnear si a spatiilor de cazare.

Statiunea este traversata de o clima specifica zonelor subcarpatice, iar vegetatia bogata este un argument in plus pentru care aerul este lipsit de factori alergogeni. Calimanesti este, totodata, un bun punct de plecare in drumetii montane in Muntii Cozia si Parcul National Cozia, cu peisajele lor de poveste. Daca dispuneti de timp suficient, extindeti aria explorarilor turistice si faceti o excursie in Defileul Oltului, unde puteti surprinde fotografii de vacanta dintre cele mai spectaculoase. Intre Turnu Rosu si Calimanesti, apele Oltului au dat nastere unuia dintre cele mai impresionante defilee de Carpatii romanesti. Nici o vacanta pe aceste meleaguri nu ar fi completa daca nu ati facut un popas si la superba rezervatie geologica denumita Piramidele de le Valea Stancioiului. Indiferent ca alegeti sa popositi pe aceste meleaguri la sfarsit de saptamana sau intentionati sa zaboviti mai multe zile, la Calimanesti aveti toate sansele sa petreceti momente de neuitat.

Calimanesti