Ghid turistic Calatele

Despre Calatele

Localizarea si istoria comunei Calatele

La 65 km distanta de orasul Cluj Napoca, pe cursul superior al paraului Calata, se gaseste localitatea Calatele, un loc de un farmec aparte, cu peisaje frumoase si oameni primitori. Asezarea este atestata documentar inca din primii ani ai veacului XV, iar pe masura ce trece timpul, informatiile istorice se inmultesc. Istoria localui este strans legata de cea a Tarii Calatei, teritoriu aflat sub controlul voievozilor romani.

Atractii si obiective turistice in Calatele

Astazi, localitatea se intinde de-a lungul Vaii Calata, pana la Depresiunea Huedin-Calatele si Muntii Apuseni. Pe langa frumusetea dasavarsita a naturii, turistii sunt atrasi de bogatia si frumusetea traditiilor populare ce imbina influentele culturii romanilor cu cea a etinicilor maghiari. Casele localnicilor au un pitoresc aparte si sunt contruite din lemn si acoperire cu sindrila. La Calatele aveti ocazia sa vedeti precesul de prelucrare artistica a lemnului, realizat cu maiestrie de artisti populari. Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca o excursie la Cheile Turzii si Cheile Rametului sau la Cascada Rachitele si Ghetarul Scarisoara, in timp ce iubitorii muntelui au sansa sa exploreze traseele din Masivul Gilau si Bihor - Vladeasa.

O atentie deosebita merita Biserica fortificata de la Valeni, unul dintre satele ce apartin comunei Calatele, care pastreaza una dintre cele mai pretioase lacasuri de cult din regiunea Clujului, zidita in secolul XIII si extinsa un veac mai tarziu. Pe peretele sudic al bisericii se afla un relief funerar ce dateaza din epoca romana, ceea ce demonstreaza ca asezarea era locuita inca din vremurile stravechi ale istoriei, in timp ce pe Varful Glimeii s-au descoperit urme ale unei asezari neolitice. In incinta cimitirului bisericii mai pot fi vazuti cativa stalpi funerari din lemn, ce comemoreaza victimele atacurilor tatare din veacul al XVII-lea. De-a lungul timpurilor, satul s-a dovedit un adevarat centru de pastrare a traditiilor romanessti.

Calatele