Despre Calarasi
Localizarea si istoria orasului Calarasi
Calarasi este unul dintre orasele care ofera turistilor motivele cele mai diverse pentru a-l alege ca destinatie de vacanta. Pozitia geografica, relieful divers, obiectivele turistice interesante si, nu in ultimul rand, o veche traditie istorica si culturala, fac din acest loc o destinatie turistica perfecta daca dispuneti de cateva zile libere.
Cu secole in urma, la cotul bratului Borcea se gasea o asezare amintita in documentele sfarsitului de secol XVI sub numele de Lichiresti, vechea denumirea a orasului Calarasi de azi. Numele de Calarasi (stafetari domnesti) dateaza din timpul lui Constatin Brancoveanu. Conform istoricilor, cele mai vechi urme ale locuirii umane in aceasta parte a tarii dateaza din epoca neolitica si s-au datorat atat pozitiei geografice avantajoase cat si conditiilor propice dezvoltarii vietii umane - apa, peste, pasuni si teren arabil.
Renumit centru politic si comercial in timpul evului mediu, municipiul Calarasi se gaseste in regiunea sud-estica a tarii, pe terasa inferioara a Dunarii, pe malul stang al Bratului Borcea. Teritoriul localitatii est scaldat de apele fluviului pe o lungime de aproape 100 km, pana in dreptul localtatii Giurgeni. Expansiunea otomana in peninsula Balcanica si formarea statului feudal Tara Romaneasca marcheaza o noua etapa in istoria orasului. Documentele istorice amintesc deseori de privilegiile pe care domnitorii munteni le acordau negustorilor care isi comercializau marfurile la Lichiresti. Primul document care vorbeste despre aceasta asezare dateaza din anul 1630 si este semnat de Leon Tomsa. Ca sat riveran Dunarii, Lichiresti gazduia unitatile de calarasi domnesti care transmiteau mesajele din/spre Imperiul Otoman. In anul 1693 apare o mentiune documentara a unui capitan de calarasi la Lichiresti. Evolutia satului se afla in stransa legatura cu istoria Silistrei, care se afla sub controlul armatei otomane. Targul de la Lichiresti cunoaste o evolutie deosebita prin introducerea circuitului comercial pe Dunare, ceea ce a dus la ridicarea sa la statut de oras, sub numele de Calarasi. Intre anii 1852 si 1881, orasul a purtat numele Stirbei, in semn de pretuire fata de Domnitorul Barbu Stirbei, de persoana caruia se leaga emanciparea orasului.
Atractii si obiective turistice in Calarasi
O componenta economica si turistica a orasului o reprezinta apele de suprafata, daca ne gandim ca Dunarea margineste sudul orasului, in timp ce bratul Borcea ce se desprinde la punctul Chiciu, strabate orasul pe directia sud-nord si sud-vest. Sectorul cuprins intre Chiciu-Ostrov este deseori prima oprire a pasionatilor de pescuit dar si a practicantilor sporturilor nautice. O calatorie prin orasul Calarasi va ofera prilejul sa va refugiati in Parcul Florilor, unde sunt amenajate trei plaje care se dovedesc neincapatoare in zilele toride de vara. Cea mai intinsa dintre plaje se gaseste dincolo de bratul Borcea si este denumita Plaja Mare, iar accesul se face cu barca sau salupa. Un loc de agrement deosebit este Plaja Tineretului situata in vecinatatea padurii, in timp ce alta plaja face legatura cu terasa Reataurantului Albatros. Vaste zone verzi, cateva terenuri de sport, spatii de agrement, majoritatea situate in zona de sud a orasului, la care se adauga complexul sportiv „Navrom” sunt doar cateva dintre atractiile turistice ale orasului.
Unul dintre locurile preferate ale turistilor este traseul de agrement pe Dunare, cu punct de plecare in Parcul Central si destinatie finala pe malul balgaresc, la Silistra. Nici in zilele cu temperaturi scazute, distractia nu se lasa asteptata, mai ales ca orasul dispune de o viata de noapte activa, iar in cadrul Complexului Sportiv Tineretului este amenajat un patinoar deschis pe toata durata anului. Orasul dispune de un bogat fond cinegetic si de o gradina zoologica care se mandreste cu exemplare superbe de tigru siberian, jaguar sau emu. Cea mai noua constructie situata in incinta gradinii este Aquaterrarium si adaposteste colectii divese de pesti si reptile. Nu puteti afirma ca ati petrecut vacanta in Calarasi daca nu ati poposit si la Muzeul Dunarii de Jos, renumit pentru bogatele sale colectii de arheologie, la care se adauga si o pretioasa sectie cu tematica etnografica.
Situat in regiunea sud-estica a Campiei Romane, unde Dunarea se desparte in Bratele Borcea si Dunarea Veche, Municipiul Calarasi este o destinatie turistica cel putin interesanta. Astazi, turistii interesati sa vada constructii istorice cu o arhitectura interesanta, nu ar trebui sa rateze un popas la Catedrala Sf. Nicolae, ce dateaza din secolul XVI. O atentie deosebita merita Palatul Prefecturii, construit in secolul XIX in stil neo-clasic.