Despre Cacica
Unul dintre locurile pitoresti din cuprinsul judetului Suceava este, fara indoiala, comuna Cacica, denumire care vine din poloneza unde „Kacyka” - „rata”. O vacanta pe aceste meleaguri va ofera ocazia sa descoperiti decoruri naturale spectaculoase, cu pasuni intinse si bogate paduri de conifere. Accesul turistilor in localitate este asigurat de drumul national DN 2E, care leaga Paltinoasa de Solca si de drumul judetean DN 178A (Cacica - Todiresti – Suceava). Sub aspect geografic, Cacica se gaseste in zona centrala a judetului Suceava, la 40 km departare de resedinta de judet si la 15 km se Solca.
Istoria asezarii se intinde pe mai multe veacuri. O prima consemnare documentara dateaza din perioada de inceput a veacului al XV-lea, cand se fac unele referiri la satul Partestii de Sus. Odata cu ocuparea Bucovinei de Habsburgi, localitatea este marcata pe hartile autriece de la 1790, sub denumirea de Kasics sau Kaczika. La scurt timp dupa ocupatie, austriecii incep explorarile miniere in cautarea zacamintelor de sare de la Solca si Cacica, ceea ce va determina o colonizare masiva in aceste locuri cu muncitori polonezi dar si romani veniti de prin partile Ardealului. Exploatarile minelor de sare la Cacica incep in anul 1871 si au contribui semnificativ la dezvoltarea economica a asezarii, insotita de o crestere demografica. Aceasta „Mica Austrie”, cum era denumita in epoca, este un adevarat centru conservare etnografica si culturala a traditiilor si obiceiurilor specifice diverselor etinii. Sarbatoarea Sfintei Maria (15 august) este un moment de mare importanta pentru localnici, iar Cacica devine loc de pelerinaj pentru credinciosii catolici din regiunea Moldovei, dar si gazda unuia dintre cele mai importante targuri locale.
Mina de sare reprezinta un obiectiv turistic ce se viziteaza de la jumatatea secolului XIX, pe un traseu scurt, care s-a pastrat pâna în prezent. Din cladirea putului de extractie, unde se afla micul muzeu al minei, vizitatorii coboara pe o scara în spirala, cu trepte de lemn, pastrata din secolul al XIX-lea, apoi se deplaseaza prin galeriile sapate direct în sare, galerii cu profil dreptunghiular, nesustinute si nearmate, cu o inaltime minima de circa 1 m. Vechiul put de extractie a sarii adaposteste astazi Capela romano - catolica Sfanta Varvara, o incapere cu basoreliefuri si spatii de agrement. Prima capela ecumenica de acest gen din România, dateaza în forma actuala, din anul 1871, cu altarul, amvonul, sacristia si icoana Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor, sapate si finisate manual.
Odata ajunsi aici incercati sa explorati cat mai mult din frumusetile locului si nu ratati o vizita la vechiul schit din lemn al Manastirii Humor, situat in satul Partestii de Sus. O atentie deosebita merita si Biserica Romana – catolica din Cacica, care etaleaza o arhitectura neogotica, decorata cu superbe vitralii. Construita la începutul secolului trecut de membrii comunitatii poloneze, lacasul a fost declarat „Basilica Minor”, cu prilejul vizitei Papei Ioan Paul al II -lea, ceea ce o face unica în sud – estul Europei.