Despre Buzias
Buzias este un oras aflat in sud-estul judetului Timis, la poalele Dealului Silagiu, pe cursul inferior a paraului Valea Salciei, la 25 km de Lugoj si este accesibil turistilor veniti pe drumul judetean DJ 259 sau cu trenul, cu coborare in gara de la Timisoara. Ridicat la rangul de oras in anul 1956, Buzias cuprinde astazi localitatea Silagiu si satul Bacova. Aceia dintre voi care planuiesc o vacanta in zona Banatului, vor descoperi Buziasul drept una dintre cele mai urbanizate zone de la granita cu judetul Caras –Severin, fiind traversat de drumul care leaga Lugojul de Timisoara.
Buzias este si o interesanta destinatie turistica, cu o veche si frumoasa istorie. Se stie astazi ca cele mai indepartate dovezi ale locuirii umane pe aceste locuri dateaza inca din timpurile preistoriei, asa cum demonstreaza descoperirile arheologilor de la Valea Silagiului, unde s-au descoperit fragmente ce dateaza din paleolitic si epoca daco–romana. Si pe Valea Secerii s-au gasit urme ale unei asezare neolitice. Prima consemnarea documentara a Buziasului dateaza din anul 1369, cand era cunoscut sub denumirea de Buzus/Bozas. Dupa eliberarea Timisoarei de sub control otoman, in 1716, Buziasul este consemant ca vechi sat locuit de romani, la care se vor adauga dupa 1800 familii de maghiari, germani si sarbi.
Sub aspect turistic, localitatea devine cunoscuta la finele veacului al XIX-lea, odata cu descoperirea izvoarelor de apa minerala. Primele izvoare au fost supuse unor observatii medicale inca din anul 1805, ceea ce a dus la declararea localitatii statiune balneoclimaterica in anul 1819. Primele transformari edilitare in statiune dateaza din anul 1815, cand este amenajat parcul din jurul izvoarelor, declarat astazi rezervatie dendrologica. In anul 1853 se inaugureaza Hotelul Grand si Baile Phoenix. Colonada, cea mai spectaculoasa constructie din statiune, era si atunci ca si acum o raritate la nivelul intregii Europei. Astfel de promenade acoperite se mai gasesc la Baden Baden sau Karlovy Vary. Cativa ani mai tarziu se inaugureaza pavilioanele izvoarelor Iosif, Mihai si Antoniu, iar din anul 1903, curele de tratament de la Buzias erau prescrise celor cu afectiuni cardiace. Baile Minerale de la Bazias, asa cum au fost botezate de comunisti, incearca tina pasul cu timpurile moderne desi turistii, majoritatea pensionari, vin aici din ce in ce mai rar. Denumita in trecut „Perla Banatului”, statiunea incearca din rasputeri sa-si recapete stralucirea de alta data. Clima continental – mediteraneana, specifica zonei, aduce cu sine veri calduroase si ierni fara temperaturi prea geroase. Dintre cele sapte izvoare existente la Buzias, sase sunt folosite in scopuri terapeutice, fiind bogate in fier, carbon, calciu si magneziu. Pe langa sedintele de acupunctura, gimnastica medicala, impachetari cu namol, la Buzias va puteti relaxa pe strandul cu apa carbogazoasa, puteti face o plimbare prin parcul cu platani sau va puteti delecta admirand expozitiile de arta banateana.