Despre Buzau
Localizarea si istoria orasului Buzau
Municipiul Buzau, resedinta judetului omonim, se gaseste pe malul drept al raului Buzau, in zona de curbura a Carpatilor, la o distanta de 120 km de Bucuresti. De-a lungul epocilor istorice s-a dovedit o adevarata punte de legatura intre cele trei provincii istorice romanesti – Tara Romaesca, Moldova si Ardeal. Intr-un document de la sfarsitul secolului IV d.Ch, transmis lui Vasile cel Mare de catre guvernatorul Scythiei Minor, se vorbeste despre martirizarea misionarului Sava, inecat in raul „Mousaios”, cea mai veche denumire a Buzaului. In amintirea acestui moment, Sf. Sava a fost ales pretectorul spiritual al orasului. Sapaturile arheologice au scos la lumina vestigii importante ce apartin culturii Gumelnita (neolitic) si Monteoru (epoca bronzului). In anul 1431 in Buzau exisa un targ, asa cum reiese dintr-un document emis de Dan al II-lea, prin care le acorda unele privilegii comerciale negustorilor brasoveni care isi vindeau marfurile in targul Buzaului. Secolul XVII este o perioada de profunde transformari sociale, datorate epidemiilor, calamitatilor naturale dar si invaziilor militare.
Din secolul XVIII dateaza si Casa Vergu-Manaila, o cladire impozanta ce gazduieste o frumoasa colectie de arta populara. Aceasta este cea mai veche casa boiereasca din oras si a apartinut unor importante familii de negustori de la sfarsitul secolului XVIII. Importanta vietii spirituale este confirmata prin infiintara la inceput de secolul XVI a Episcopiei Buzaului. De acest asezamant se leaga toate initiativele culturale ale orasului, pana la jumatatea secolului XIX. De altfel, primii carturari ai Buzaului erau oameni ai clerului, iar printre acestia s-a remarcat Episcopul Luca (1583-1603), un renumit copist si miniaturist. Incepand cu anul 1691, din initiativa domnitorului Constatin Brancoveanu, in cadrul episcopiei, va functiona o tiparnita unde vor fi tiparite de-a lungul urmatoarelor doua secole pretioase carti bisericesti dar si laice. In seculul XVIII in Buzau exista o scoala cu predare in limba romana si alta in slavona, ceea ce confirma preocuparea constanta pentru cultura si invatatura in aceasta regiune a tarii.
Odata cu sfarsitul secolului XVIII, Buzaul renaste si isi recapata rolul de centru negustoresc, in paralel cu dezvotarea stiintei si culturii. De la sfarsitul secolului XIX dateaza constructia Palatului Comunal, unul dintre reperele turistice ale orasului de azi, inaugurat in anul 1903, in prezenta regelui Carol I. Parcul Crang, cea mai frumoasa gradina din Buzau, se intinde pe o suprafata de 10 ha si a fost amenjat in a doua jumatate a secolului XIX, in partea vestica a orasului. Nu de putine ori, localnicii dar si turisti se opresc aici pentru cateva clipe de relaxare. Parcul este decorat cu multe sculpturi si monumente dispuse in jurul unui lac, iar locurile de joaca, coltul sahistilor si restaurantul din Crang se numara printre cele mai aglomerate locuri din oras.
Atractii si obiective turistice in Buzau
In anii comunismului, Buzaul devine una dintre cele mai importante centre industriale din tara. Tot in aceasta epoca, orasul se extinde si isi tripleaza numarul de locuitori. Localnicii se mandresc cu orasul lor cand vine vorba de personalitati marcante ale culturii romane. Din Buzau era originar omul politic Alexandru Marghiloman, dar si poetul Vasile Voiculescu. Intr-o vreme, Ion Luca Caragiale a detinut aici un restaurant, in timp ce sculptorul Constantin Brancusi a a ales sa innobileze cimitirul Dumbrava cu opera sa „Rugaciune”. Singurul roman laureat al premiului nobel, Emil Palade, a studiat la liceul B.P. Hasdeu din Buzau. Dincolo de obiectivele turistice locale, Buzaul este un bun punct de plecare in explorarea decorurilor de pe Valea Buzaului, in rezervatia Vulcanii noroiosi de langa Berca, ori la Focul Viu de la Lopatari. In apropiere se gaseste si tabara de sculptura de la Magura si Statiunea Sarata Monteoru.
Preocuparea constanta pentru latura spirituala a vietii locuitorilor Buzaului se reflecta in frumusetea constructiilor religioase, unele cu o vechime seculara, transformate in obiective turistice deosebite. Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca Biserica Banului, construita in anul 1571 si reconstruita de domnitorul Constantin Brancoveanu si care adaposteste o icoana facatoare de minuni. Vizavi de parcul din fata bisericii se afla Stejarul Secular, plantat in timpul domniei lui Mircea cel Batran si declarat astazi monument al naturii. In plimbarile voastre pe stazile orasului, nu ratati fosta str. Targului, astazi Cuza Voda, cea mai veche artera din oras, cu o vechime de peste sase veacuri si care etaleaza unele constructii cu arhitectura medievala. Incercati sa includeti in itinerariul vostru si o vizita la Muzeul Judetean, unde aveti ocazia sa admirati colectii de arheologie, numismatica, dar si documente si inscrisuri ce tin de istoria orasului. Deosebit de interesanta este si cladirea seminarului teologic ce face parte din Complexul Episcopal, o constructie in stil neoclasic ridicata in 1838.