Ghid turistic Busteni

Recomandat pentru: manastire, schi, natura, cascada, drumetii

Despre Busteni

Una dintre cele mai spectaculoase destinatii turistice de pe Valea Prahovei, statiunea montana Busteni, reuseste sa atraga un numar impresionant de turisti, mai ales ca natura nu-si pierde din farmec, indiferent de anotimpul cand alegeti sa veniti aici. Peisajul natural deosebit se datoreaza crestelor inalte din Masivul Bucegi – Piatra Arsa, Jipa Mare, Jipa Mica, fara a uita de varful Costila, visul oricarui alpinist. Situat la o altitudine de 880 m, Busteni a beneficiat de darul naturii - Valea Cerbului, Valea Alba, Valea Jepilor, toate au creat conditiile optime extinderii statiunii pana sub abruptul Muntilor Bucegi. Statiunea se gaseste la 130 km distanta de capitala, iar accesul turistilor este asigurat de drumul national DN1, in timp ce pasionatii calatoriilor cu trenul pot alege ruta Bucuresti - Brasov.

In epoca medievala, Valea Prahovei reprezenta unul dintre principalele drumuri comerciale intre Tara Romaneasca si Ardeal. Importanta drumului care facea legatura intre cele doua tari creste o data cu stabilirea cetarii de scaun la Targoviste. La mijlocul veacului al XV-lea, Vlaicu Voda ii informa pe brasoveni ca „drumul Prahovei era slobod”. In anul 1782, domnitorul Mihail Sutu, alaturi de cateva familii de scutelnici de la Manastirea Sinaia, pune bazele catunului Izvorul, nucleul de la care s-a dezvoltat, mai tarziu, localitatile Busteni, Poiana Tapului, Azuga si Predeal. La finele veacului al XVIII-lea existau deja pe Valea Prahovei – schitul Lespezi de langa Posada, catunul Izvor, Schitul Predeal, infiintat in 1744 si hanul „Slonul de Piatra”, loc de popas pentru calatorii care tranzitau valea. Localnicii isi construiesc primele case de-a lungul Vaii Cerbului.

La mijlocul veacului al XIX-lea se amenajeaza, la sugestia lui Bibescu Voda, soseaua Campina – Predeal, iar trei decenii mai tarziu este inaugurata calea ferata care e a reprezentat o noua etapa in evolutia localitatii Busteni. Asupra aspectului modern al asezarii si-a pus amprenta regele Carol I, care va sustine proiectele de modernizare a urbei, alaturi de construirea de scoli si lacasuri de cult. Din anul 1908, Busteni si Poiana Tapului alcatuiesc comuna Busteni. Decorul natural spectaculos si aerul curat au facut ca reprezentanti ai elitei sociale sa aleaga Busteni ca destinatie de vacanta inca din primii ani ai veacului trecut. Dupa al doilea razboi mondial, localitatea mizeaza mult pe potentialul turistic, devenind in scurt timp una dintre cele mai frumoase statiuni montane din tara. Astazi, Busteni este una dintre destinatiile turistice favorite ale pasionatilor de expeditii montane si a amatorilor de panorame superbe asupra masivului Bucegi. O statiune moderna, cu spatii de cazare ce variaza de la hoteluri la vile si case de vacanta situate in peisaje pitoresti, dar si popasuri turistice, Busteni dispune de spatii de campare si sali de tratament moderne, prevazute cu instalatii pentru bai de plante, electroterapie, masaj si hidroterapie. Dincolo pe peisajul natural deosebit, aerul curat, tonic pentru organism, este indicat in tepapiile destinate tratario surmenajului fizic si in convalescenta. Clima din statiunea Busteni este specifica zonelor alpine, cu aer putenic ozonat, traversata de veri racoroase, deosebit de placute, si ierni cu multa zapada.

Faceti un popas la Castelul Cantacuzino, construit in anul 1911 si care apartinea Printului Grigore Cantacuzino. Parcul ce inconjoara castelul este o adevarata feerie. Cascade, grote, fantani artezieni, toate iti dau sentimentul ca ai pasit intr-un decor de basm. Includeti in itinerariul vostru o vizita la Biserica Domeneasca, construita in anul 1889 de Regele Carol si regina Elisabeta. Nici o vacanta la Busteni nu ar fi completa, daca nu ati vazut Babele, un spectaculos monument al naturii, situat in partea central – nordica a muntilor Bucegi. Unic in felul sau este si Sfinxul, o formatiune stancoasa rezultata ca urmare a ploilor si eroziunii vanturilor. Sfinxul, care privit din lateral, seamana un cap urias de om, a fost din vremuri stravechi o sursa inepuizabila de legende. O atentie deosebita merita si Cascada Urlatoarea situata pe versantul estic al Bucegilor, ale carei ape ating in cadere 12 m inaltime. Statiunea ofera posibilitatea turistilor sa calatoreasca cu telecabine de la Busteni pana la Babele, un traseu lung de 4350 m. Transportul cu telecabina se face si intre Busteni si Pestera, un traseu ce se desfasoara pe 2.5 km, care poate fi parcurs in doar zece minute.

Obiectivele turistice numeroase sunt un argument in plus pentru care statiunea se bucura de un numar mare de vizitatori. Crucea de pe Caraiman, aflata la cota 2291m, dedicata memoriei eroilor romani din primul razboi mondial, casele cu arhitectura eleganta ce ascund misterele si povestile inceputului de secol XX, lacasurile de cult, declarate astazi monumente istorice, toate vin sa completeze un decor potrivit pentru o vacanta de neuitat.

Busteni