Despre Bucuresti
Istoria Municipiului Bucuresti
Recunoscut pentru bulevardele largi, marginite de copaci, cladirile frumoase, gradini si parcuri superbe, Bucurestiul a devenit in ultimul deceniu una dintre cele mai importante metropole din aceasta parte a Europei. Legendele legate de fondarea orasului nu sunt putine, dar cea mai cunoscuta povesteste despre un cioban pe nume Bucur, ajuns cu turmele sale pe malurile Dambovitei. Cucerit de frumusetea si bogatia imprejurimilor, el a pus bazele unei asezari pe care a botezat-o Bucuresti. Ceva mai sigura ar fi informatia conform careia asezarea a fost ridicata in timpul domnitorului Mircea cel Batran, in a doua jumatate a secolului XIV. Dincolo de legende, este cert faptul ca prima mentiune documentara a capitalei dateaza din anul 1459, intr-un document semnat de Vlad Tepes.
Sapaturile arheologice au evidentiat faptul ca cele mai vechi urme ale locuirii umane in aceasta parte a tarii dateaza din preistorie. Bucurestiul capata un statut deosebit abia in vremea evului mediu, cand devine unul dintre cele mai importante centre negustoresti din Tara Romaneasca. Domnia voievozilor Radu Serban si Radu Mihnea, din prima decada a secolului XVII, a insemnat o perioada de inflorire a orasului, in timp ce in vremea lui Matei Basarab (1632- 1654) s-a renovat curtea veche si s-au cladit bisericile Sf. Apostoli si manastirile Plumbuita si Sarindari. Domnia lui Serban Cantacuzino (1678 – 1688) marcheaza o evolutie urbanistica, prin construirea caselor domnesti din cartierul Zlatari si zidirea bisericilor Cotroceni, Biserica Doamnei sau a Hanului Serban Voda. Stabilitatea politica din vremea lui Constantin Brancoveanu s-a reflectat si in dezvoltarea economica si culturala. Din aceste timpuri dateaza unele dintre cele mai frumoase constructii arhitecturale ale capitalei, decorate cu ornamente florale, balcoane de forma unui foisor si acoperisuri cu tigla rosie. Calea Victoriei, primul bulevard al capitalei, denumita in trecut, Podul Mogosoaiei, ramane si astazi o artera unde fiecare cladire ascunde o poveste ce asteapta sa fie descoperita. In anul 1704 este inaugurat spitalul Coltea, primul din Bucuresti, iar in anul 1692 functiona deja prima scoala superioara din Tara Romaneasca – Academia voievodala – Sf. Sava.
Debutul secolul XIX inseamna modernizarea strazilor si construirea unora dintre cele mai renumite case negustoresti, dintre care astazi se remarca Hanul Manuc, vechi de la 1812. In ultimele decenii ale secolului XIX sunt ridicate edificii noi, cu arhitectura specifica Renasterii franceze, evidentiata prin frontoane, ancadramente, medalioane si mansarde inalte. Frumusetea cladirilor, numeroasele cafenele, restaurante, dar si viata artistica vibranta i-au conferit capitalei numele de „Micul Paris”. In anul 1872 este inaugurata Gara de Nord, Cladirea CEC si Posta Centrala. Zece ani mai tarziu, Palatul Regal este prevazut cu iluminat electric, iar in anul 1896, in capitala circula deja un tramvai electric pe ruta Obor – Cotroceni.
Perioada interbelica inregistreaza punctul de maxima prosperitate la nivelul intregii tari, iar Bucurestiul ramane cel mai important centru economic si politic al Romaniei. Cel de-al doilea razboi mondial cauzeaza mari distrugeri si multe dintre cladirile istorice sunt tranformate in ruine. Odata cu instalarea puterii comuniste, timp de jumatate de veac, orasul isi pierde aerul pitoresc ce il facuse celebru odinioara si experimenteaza un nou tip de constructii, odata cu aparitia platfomelor industriale si a cartierelor de blocuri.
Un salt peste timp, va ofera ocazia sa descoperiti Bucurestiul de azi, unul dintre cele mai mari orase din estul Europei, cu o populatie ce depaseste doua milioane de locuitori. Dupa revolutie, capitala Romaniei s-a schimbat semnificativ, reusind sa se integreze in circuitul turistic european, prin aspectul modern si atmosfera cosmopolita. In ultimele decenii s-au deschis cluburi, restaurante de tot felul, iar ofertele de cazare sunt atat de diverse, incat si turistii conditionati de un buget de vacanta limitat vor gasi spatii de cazare care sa corespunda asteptarilor lor. Mai mult decat atat, Bucurestiul se numara printre capitalele europene care dispun de cea mai extinsa retea de transport urban, asa incat, nu exista loc in oras unde sa nu puteti ajunge intr-un timp relativ scurt.
Atractii si obiective turistice in Bucuresti
Calea Victoriei, cea mai veche artera a orasului, este favorita amatorilor de cumparaturi, mai ales a celor pasionati de branduri exclusiviste. In alt registru, artera este prima oprire a turistilor care vor sa descopere edificii de arhitectura deosebita, muzee sau galerii de arta - precum Muzeul National de Istorie, Cladirea CEC, Palatul Telefoanelor sau Cercul Militar. In Piata Universitatii, centrul academic al urbei, se gaseste Teatrul National, una dintre cele mai renumite institutii de arta din tara, si Palatul Sutu, locul unde se desfasurau cu doua veacuri in urma cele mai frumoase baluri si serate muzicale si care adaposteste astazi galeriile Muzeului de Istorie al Bucurestiului. Traversand Piata Universitatii, ajungeti in Centrul vechi, devenit astazi sinomim cu distractia la cote maxime! Strazile din zona Lipscani sunt o aglomeratie de baruri si barulete, puburi, cafelene de tot felul, restaurante cu meniuri diverse dar si cluburi cu muzica live. In trecut, Lipscani era una dintre cele mai importante artere comerciale ale orasului. Cladirile, majoritatea cu o arhitectura neoclasica, au avut mult de suferit odata cu venirea comunistilor.
Un bun punct de pornire in explorarea capitalei este Piata Unirii. De aici, legaturile cu restul obiectivelor turistice este facilitata de prezenta numeroaselor mijloace de transport in comun. Turistul ajuns pentru prima data in capitala nu poate rata o vizita la Palatul Parlamentului, a treia mare cladire din lume. Din Piata Unirii nu va despart decat cateva minute de Centrul istoric – un areal ce reuneste Curtea domneasca, construita in secolul XV de Vlad Tepes si Biserica Sf. Anton, zidita de Mircea Ciobanu, in secolul XVI, cel mai vechi lacas de cult din capitala.
Daca vreti sa cunoasteti spiritul romanesc in profunzimea lui, e musai sa treceti pragul Muzeului Taranului Roman. Inaugurat in urma cu mai bine un veac, muzeul se numara printre cele mai frumoase locuri din Bucuresti. Vizibila din Piata Victoriei si accesibila de pe bulevardul Kiseleff, cladirea muzeului, cu fatadele sale acoperite cu caramida aparenta si decorul sobru, este un reper esential pentru viata culturala a capitalei. Atelierele de olarit, expozitiile de artizanate, suveniruri, accesorii hand made si articole de ceramica, toate sunt la mare cautare. Daca dispuneti de suficient timp, merita sa faceti un popas si in cea mai veche locuinta din Bucuresti, Casa Melik, construita in jurul anilor 1760, care pastreaza inca arhitectura originala. Astazi, casa gazduieste galeriile Muzeului Theodor Pallady.
In inima Bucurestiului, pe malul lacului Herastrau, turistul are ocazia sa descopere un veritabil „sat”. Constructii cu arhitectura traditionala romaneasca, specifica secolelor XVII – XX, provenite din cele mai importante zone etnografice ale Romaniei se reunesc intr-un decor de basm. Pretioasele colectii si expozitii, la care se adauga targurile traditionale in care sunt promovate produsele „taranului roman”, sunt doar cateva motive pentru care muzeul se numara printre cele mai vizitate obiective turistice ale capitalei. In apropierea Muzeului Satului se gaseste Arcul de Triumf, un monument de arhitectura de inspiratie pariziana, ridicat in memoria eroilor din Primul Razboi Mondial si care a fost inaugurat in anul 1936. Una dintre destinatiile preferate ale bucurestenilor si un reper turistic de neratat este Parcul Herastrau, locul ideal pentru petrecerea unei dupa amiezi in aer liber. Cel mai mare parc din tara este situat in zona de nord a capitalei si a fost amenajat in anii '30. Pe langa exponatele Muzeului Satului, aici gasiti terenuri sport, restaurante si cluburi, dar si spatii de joaca pentru cei mici.
O atentie deosebita merita Muzeul National de Arta, gazduit de Palatul Regal, ce domina Piata Revolutiei, unde aveti ocazia sa admirati, alaturi de panzele celor mai mari pictori romani, lucrari semnate de El Greco sau Rembrandt. Peste drum de Palatul Regal, se afla Ateneul Roman, pe scena caruia se desfasoara cele mai exclusiviste concerte de muzica clasica si celebrulul Festival „George Enescu”.
In ciuda planurilor de urbanizare din timpul epocii comuniste, capitala ramane si astazi un oras cu un farmec aparte, cu parcuri, gradini, cladiri cu arhitectura deosebita si bulevarde largi. O plimbare pe soseaua Kiseleff, este o adevarata incantare. In timp ce cateva clipe petrecute in Parcul Carol, amenajat cu un secol in urma, se vor dovedi mai mult decat reconfortante. Aleile elegante, vegetatia bogata si florile de toate culorile evidentiaza un decor de vis. Arenele Romane, aflate in incinta parcului, sunt deseori gazda celor mai importante concerte live. Si daca tot am amintit de concerte, e bine de stiut ca in capitala in fiecare zi se intampla un spectacol, o expozitie, un film bun sau o piesa de teatru ce nu trebuie ratata. Barurile si cafenelele pe care le intalniti la tot pasul sunt si ele un refugiu pentru petrecerea unor momente de neuitat alaturi de prieteni. Singuri sau alaturi de cei dragi puteti gusta din viata de noapte a capitalei, fie ca preferati cluburile din centrul istoric sau spectacolele de balet sau reprezentatiile Operei Romane. Si asta pentru ca Bucurestiul nu doarme niciodata!