Despre Bucov
Situata pe malul stang al raului Teleajan, localitatea Bucov este o destinatie turistica interesanta, daca aveti in plan se explorati imprejurimile orasului Ploiesti, de care va despart aproximativ 5 km. Bucov se afla in apropiere de Valea Calugareaca, localitate aflata pe „Drumul vinului”. Aceesul turistilor in zona Bucov se face pe DN 1B, drum care leaga Ploiestiul de Buzau, fiind, de altfel, un important nod rutier spre regiunile istorice Moldova, Ardeal si Muntenia. Se pare ca numele de Bucov – in slava – faget - a fost inspirat de bogatete paduri de fag care acopereau aceste teritoriu cu veacuri in urma. Decorul natural deosebit este completat de prezenta apelor curgatoare ale Teleajanului, Iazul Morilor si Bucovelul.
Locuita inca din vremea dacilor, localitatea Bucov de astazi se mandreste cu o istorie milenara, asa cum demonstreaza si descoperirile arheologilor de la Rotari, Ghespari si Tioca de pe Valea Teleajenului, unde s-au descoperit urme de locuinte din epoca de inceput a evului mediu. Prima consemnare documentara a asezarii dateaza din anul 1431, intr-un document semnat de Dan al II- lea, prin care confirma privilegiile comerciale acordate negustorilor brasoveni.
Mandria localnicilor si cel mai admirat obiectiv turistic din localitate este Parcul Bucov, una dintre cele mai frumoase gradini din imediata apropiere a orasului Ploiesti. Parcul este cunoscut si sub numele „Constantin Stere”. Pe locul parcului se afla cu mai bine de un veac in urma un frumos conac, proprietate al Anetei Radovici, a doua sotie a scriitorului Constantin Stere. Dupa al doilea razboi mondial, conacul si gradina cel il inconjura intra in proprietatea statului care extinde proprietatea. I se adauga un teren de sport, un poligon de tir, estrada de spectacole de vara si o gradina zoologica. Fostul conac este transformat in restaurant, iar in jurul lui se construiesc casute pentru turisii care doreau sa innopteze aici. Dupa revolutie, urmasii familiei Stere au desfiintat restaurantul si au amenajat in fostul conac Muzeul Memorial „Constatin Stere”. Aceasta istorie zbuciumata dar si frumusetea naturii a facut din parc loc de refugiu pentru turisti si unul dintre spatiile de agrement preferate ale localnicilor.