Despre Bucium
Localizarea si istoria statiunii Bucium
In peisajul turistic al judetului Alba, comuna Bucium se remarca prin peisajele pitoresti si decorul rustic. Localitatea este situata in regiunea central–vestica a judetului, in bazinul superior al Vaii Abrudelului, in cel mai frumos sector a Muntilor Metaliferi. Prin traditie, localnicii se ocupa cu extragerea metalelor pretioase, obicei ce se practica pe aceste meleaguri inca din epoca bronzului. Asezarea este mentionata documentar in anul 1595, iar astazi comuna reuneste un numar de 7 de localitati, asta pentru ca aici satele tin loc de strazi.
Comuna este situata la o distanta de aproximativ 4 km de drumurile nationale ce fac legatura intre zona Muntilor Apuseni si orasele mari precum Alba Iulia, Cluj Napoca, Oradea sau Timisoara, iar comuna Bucium se gaseste pe drumul National DN 74, care leaga Alba Iulia de Abrud. Pentru cei care prefera calatoriile cu trenul, legatura cu Bucium se face prin garile de la Alba Iulia si Deva.
Atractii si obiective turistice in Bucium
Ideal ar fi sa va programati vacanta in acesta parte a tarii primavara sau vara, cand natura se infatiseaza in toata splendoarea, iar daca veti poposi in Poiana Narciselor veti fi cuceriti pentru totdeauna de frumusetea acestor locuri. Chiar si drumul pana la poiana este de un pitoresc aparte. Cararile serpuiesc prin padurile de conifere, iar vegetatia bogata nu face decat sa completeze acest decor de poveste. Poienile sunt loc de popas si relaxare, unde veti descoperi tufe de afine si merisori, coacaze si struguri salbatici.
Relieful asezarii este dominat de zone colinare, strabatute de paraie cu apa rece si cristaline si case dispuse razlet. Padurile de mesteceni si pasunile alpine sunt si ele un plus in potentialul turistic al regiunii. Pasionatii drumurilor de munte se pot orienta spre Masivul Corabi, inalt de 1351m sau Padurea Negrileasa (1346 m). De cele mai multe ori, turistii ajunsi in comuna Bucium, fac un popas si la Detunatele, forme masive din bazalt, unice in Europa, intre care se remarca Detunata Golasa, inalta de 1258 si Detunata Flocoasa (1256 m). Acestea sunt identificate in legendele locale cu o zana si un urias, care, in vremuri de mult uitate, au fost trasformati in stane de piatra pentru o dragoste interzisa. Indiferent ca veti da sau nu crezare legendelor, merita sa petreceti cateva zile in localitatea Bucium, unde veti respira aer curat, veti cunoaste oameni primitori si unde timpul parca s-a oprit in loc.