Ghid turistic Brezoi

Despre Brezoi

Situata in Carpatii Meridionali, in zona centrala a tarii, localitatea Brezoi este o destinatie de vacanta ce atrage atentia iubitorilor de excursii in natura si pasionatilor de munte. Asezarea se intinde in zona de sud-est a Muntilor Lotrului, la vestul Muntilor Cozia, in depresiunea Lovistei, chiar in zona de intalnire al apelor Lotrului cu cele ale Oltului. Sub aspect adminitrativ, Brezoi apartine judetului Valcea, fiind situat chiar la granita cu judetul Sibiu. Primele asezari ale actualului oras au fost intemeiate in partile joase ale Vaii Lotrului.

Turistul ajuns astazi prin aceste locuri, are ocazia sa descopere un orasel de munte situat la o altitudine de 400 m, foarte pitoresc, cu peisaje de o frumusete aparte, cu o vegetatie bogata, intinse paduri si vai pitoresti. Cele mai indepartate dovezi ale vietii umane pe actualul teritoriu al localitatii dateaza din vremurile indepartate ale istoriei, asa cum atesta descoperirile arheologilor care au scos la lumina o necropola pe „Valea lui Stan” si unele fragmente si dovezi ale unei asezari care dateaza din epoca fierului. Prima consemnare documetara a localitatii dateaza din anul 1575, intr-un document prin care voievodul Vlad Calugarul confirma unele proprietati din aceasta comuna unor boieri. Brezoi se dezvolta constant, mai ales dupa construirea drumurilor care vor facilita accesul in zona. Dupa 1718, cand Oltenia intra pentru o scurta perioada sub controlul austriecilor, Valea Lotrului este traversata de un important drum comercial, iar economia locala este sustinuta prin aparitia joagarelor care ajutau la exploatarea lemnului.

Dincolo de istoria locului si peisajele naturale deosebite, comuna este gazda unor importante edificii religioase care reflecta preocuparea constanta a localnicilor pentru viata spirituala. Din itinerariul vostru la Brezoi, nu ar trebui sa lipseasca Biserica Ortodoxa, zidita la finele veacului XIX. O atentie deosebita merita si Biserica romano-catolica inchinata Sfantului Anton din Padova si construita in anul 1935. Faceti un popas si la Monumentul dedicat „Eroilor de la Olt - 1916” si treceti pragul vechii biserici din satul Calinesti, construita in 1715, in timp ce la Proieni se mai pastreaza biserica construita in anul 1583.

Brezoi