Despre Breaza
Una dintre cele mai frumoase destinatii de vacanta din zona de sud a Muntilor Bucegi este, fara indoiala, localitatea Breaza, situata intre Comanic si Campina, la o distanta 105 km de Bucuresti. Peisajele de o frumuste ce te lasa fara cuvinte par parca desprinse din povesti. Decorul este completat de frumusetea caselor localinicilor rasfirate pe dealuri, marginite de poienite si livezi cu pomi fructiferi, asa cum veti descoperi vizitand cartierele Nistoresti, Frasinet, Podu Corbului sau Ograda Surdesti, cu case ce rasar dintre copaci si vegetatie bogata. Restul asezarii se intinde de-a lungul Vaii Morii si pe Gura Beliei, pe o distanta de 35 km.
Se pare ca asezarea a fost intemeiata in vremurile medievale de ciobanii mocani coborati cu turmele lor din zona Marginimii Sibiului si din Tara Barsei. Cert este ca prima consemnare documentara a localitatii dateaza de la 1431, din vremea lui Alexandru I, asa cum reiese dintr-un act datat 1667. Ulterior, localitatea apare mentionata in documentele de danie ale domnitorului Nicolae Mavrocordat, care daruieste satul Breaza lui Iordache Cretulescu. Evolutia economica a satului a fost determinata de infiintarea punctului vama de la Campia Breaza de Sus, incepand cu anul 1834. Aceasta a functionat pana in 1858 si era punct de trecere intre Tara Romanesca si Ardeal. Pentru a gazdui negustorii care tranzitau zona ca marfurile lor, au fost construite numeroase hanuri. Alaturi de comert, localnicii se ocupau cu cresterea animalelor, exploatarea lemnului dar si cu diverse mestesuguri.
Dincolo de frumoasa istorie, Breaza impresioneaza turistul ajuns astazi pe aceste meleaguri prin obiective turistice ce pastreaza o istorie seculara. Includeti in itinerariul vostru un popas la Biserica „Sfantul Nicolae”, de la Breaza de Sus, construita in anul 1777, si considerata o adevarata bijuterie arhitecturala, decorata cu picturi atat in interior cat si in exerior. O plimbare pe cararile satului va ofera ocazia sa descoperiti case frumoase, cu arhitectura de inspiratie sasesca, cu prispe, foisoare si acoperisuri de sindrila. Aerul tonic, clima placuta si relieful deosebit au fost doar cateva motive pentru care Breaza de Sus a fost declarata statiune climaterica in anul 1928. Prezenta dealului Gurga (743 m), denumit de localnici „Micul Caraiman”, alaturi de delurile Lazu, Plaiu si Talga, strajuiesc partea de apus a asezarii, in timp ce la rasarit se pot admira culmile dealurilor Sinoiu si Strajistea.
Bioclimatul stimulent, tonic pentru organism, este recomandat pentru refacerea organismului dar si in tratarea afectiunilor endocrine, hepatice sau cardiovasculare. Aerul ozonat, bogat in ioni negativi, este indicat in tratarea stresului, oboselii si a insomniilor. Izvoarele de apa sunt o alta bogatie a statiunii de la Breaza. Izvorul „Sunatoarea” sau cel din cartierului Capu Campului, sunt considerate o veritabila sursa de sanatate pentru organism. Pentru cure de tratament faceti un popas la izvoarele de apa sarata de la Valea Morii, Livezi si Valea Slanitei, ale caror proprietati curative au fost recunscute cu mai bine de un secol in urma.
O vacanta la Breaza nu ar fi completa daca nu ati vazut Castelul Voievodal, fosta proprietate a lui Toma Cantacuzino, astazi Hotelul Parc. Conacul a fost extins de Gheorghe Bibescu, care i-a conferit si un aspect in ton cu arhitecutura timpului sau. Daca dispuneti de suficient timp, faceti un popas la Biserica „Schimbarea la Fata” construita in anul 1892 si situata in cartierul Capu Campului.