Ghid turistic Brazi

Despre Brazi

O excursie in partea de sud-vest a judetului Prahova va ofera ocazia sa descoperiti comuna Brazi, asezare ce se gaseste pe bratul stang al raului Prahova. Relieful localitatii se incadreaza in sectorul sudic al Campiei Ploiestiului. Se spune ca, de mult, in partea de rasarit a asezarii cresteau niste brazi uriasi, ceea ce a si inspirat denumirea de azi a comunei, care reuneste satele Brazi de sus, Brazi de jos, Batesti, Popesti si Stejaru. Se stie astazi ca cele mai indepartate dovezi ale vietii umane pe aceste meleaguri dateaza din epocile preistorice, asa cum atesta descoperirile arheologilor la Negoesti, Popesti si Batesti.

Prima consemnare documentara a localitatii dateaza din veacul al XV-lea, din vremea domnitorului Mircea cel Batran. Din vremea lui Antonie Voda (1669-1672) este consemnata Manastirea Turnu din Targsor, care se inalta pe locul unui lacas mai vechi ce data din vremea lui Vlad Tepes. Domnitorul a pretuit in mod special aceste locuri, fiind nascut in satul Popestii de azi. De-a lungul timpului, asezarea a evoluat constant, iar in anul 1934 „Societatea Creditul Minier” a construit o rafinarie la Brazi, inaugurata in anul 1935.

Un popas in comuna va ofera prilejul sa admirati case frumoase si obiective turistice deosebite. Un bun punct de pornire in explorarile voastre este Biserica din lemn din satul Stejaru, care poarta hramul „Sfanta Treime”. Faceti o vizita si la Biserica din Batesti, in curtea careia se inalta Monumentul Eroilor, opera a sculptorului Teodor Videanu care dateaza de la 1920. Tot mergand pe ulitele satului, faceti un popas si la „Conacul Nicolau”, o constructie veche de peste un secol, care nu ii poate lasa indiferenti pe iubitorii de frumos.

Brazi