Despre Brasov

Localizarea si istoria orasului Brasov

Situat in Depresiunea Barsei, la poalele Tampei, municipiul Brasov, resedinta a judetului omonim, se situeaza in topul celor mai vizitate destinatii turistice din Romania. Depresiunea Barsei, aflata chiar in arcul interior al Carpatilor, la punctul de intalnire al Carpatilor Orientali cu cei Meridionali, este cea mai spectaculoase depresiune intramontana din Carpatii romanesti, in timp ce Masivul Tampa, ce domina orasul, este o extensie a Muntelui Postavarul, la randul sau parte a Muntilor Barsei, si care atinge inaltimi de 1799 m.

Brasovul este traversat de mai multe drumuri nationale si europene, ceea ce il face accesibil turistilor sositi din toate colturile tarii, iar daca porniti din capitala, aveti de parcurs 165 km (E60). Potentialul turistic al Brasovului este evidentiat de decorul natural spectaculos si diversificat, fiind situat in apropierea unor destinatii turistice renumite precum Culoarul Rucar –Bran, Valea Prahovei sau bazinul Oltului superior, gazda a unor statiuni balneoclimaterice precum Covasna sau Tusnad.

Brasovul ofera conditiile propice petrecerii unei vacante de neuitat, fiind o destinatie potrivita atat vara cat si in lunile de iarna. Fie ca alegeti sa va plimbati pe strazile orasului sau sa intentionati sa refugiati in statiuni, ori sunteti amatori de sporturi nautice, alpinism sau turism cultural, la Brasov nu aveti cum sa va plictisiti. Poiana Brasov, unul dintre cartierele orasului, este cea mai renumita statiune turistica pentru sporturile de iarna de la noi din tara, unde se gaseste si cea mai lunga partie de schi - Drumul Rosu care masoara 4600 m.

Dincolo de frumusetea reliefului, orasul exercita o constanta atractie in randul turistilor pasionati de constructii medievale spectaculoase, edificii religioase vechi de secole, dar si festivitati culturale ce pun in valoare vechea traditie istorica a urbei. Conform insemnarilor istorice, Brasovul s-a format in prima jumatate a secolului XIII, fiind mentionat documentar in anul 1235, cand era cunoscut sub denumirea de „Corona”. De altfel, odata cu evul mediu informatiile inmultesc, iar in secolul XIV Brasovul devine unul dintre cele mai importate centre urbane din Transilvania. Acesta pozitie privilegiata era sustinuta si de acordarea statutului de „oras liber regal”. Pozitia geografica avantajoasa face Brasovul sa devina un important centru pentru schimburile comerciale ale negustorilor veniti din Moldova si Tara Romaneasca. In perioada evului mediu, nucleul urbei este Cetatea Brasovului, locul unde se concentra intreaga activitate economica, administrativa si culturala. Piata Sfatului de astazi gazduia, in trecut, centrul comercial al orasului, in timp ce atelierele mestesugaresti erau dispune pe stazile ce duceau spre Piata. In aceasta epoca Brasovul dispunea de trei suburbii denumite – Orasul de Sus (Schei), Brasovul Vechi, care s-a dezvoltat in jurul bisericii Sf. Bartolomeu, si Blumana, care reunea zona ce corespunde astazi str. Eroilor, Cuza Voda, Castanilor si Colina Universitatii.

Din prima jumatate a secolului XIV existau in Brasov doua artere principale denumite Strada Manastirii si Ulita Calugaritelor. Sistemul de aparare al Cetatii Brasovului l-a situat in randul celor mai bine fortificate orase medievale, fiind prevazut cu patru turnuri de observare – Turnul alb si Turnul negru si alte doua dispuse in dreptul Bastioanelor Tesatorilor si Postavarilor, in timp ce construirea Bastionului Aurarilor, in anul 1646, incheie sistemul defensiv al cetatii. Bastionul Tesatorilor se numara astazi printre reperele turistice cele mai importante si il puteti admira pe str. G. Cosbuc. In trecut, era situat in coltul sud-vestic al cetatii si gazduieste astazi o importanta colectie de obiecte medievale dar si diverse specatacole de teatru si muzica.

Dupa proclamarea Trasilvaniei ca principat, in anul 1541, in ciuda trasformarilor politice, Brasovul ramane unul dintre cele mai infloritoare orase din Ardeal. Incepand cu anul 1688, orasul intra sub controlul austriecilor. Dezvoltarea economica a dus la aparitia unei vieti culturale active, asfel ca, Brasovul, se remarca prin cultivarea stiintelor. Secolele ce au urmat au insemnat construirea unor edificii civile si religioase spectaculoase, devenite astazi repere turistice deosebite. Din anul 1787 dateaza constructia Bisericii Ortodoxe Sf. Treime, pe care o puteti admira astazi pe str. George Baritiu, un monument reprezentativ pentru romanii din Brasov, ridicata cu sprijinul financiar al negustorilor locali.

Atractii si obiective turistice in Brasov

Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseaca cel mai reprezentativ monument de arta gotica din Romania, si vorbim aici de Biserica Neagra, zidita in secolul XIV, care gazduieste astazi o colectie impresionanta de covoare orientale dar si o magnifica orga, ce dateaza din anul 1839. O plimbare prin Piata Unirii va ofera ocazia sa admirati Biserica Sf. Nicolae, mentionata in documente inca din anul 1292, care de-a lungul existentei sale s-a dovedit deopotriva un lacas de cult si un leagan de cultura reprezentativ pentru Scheii Brasovului. Asezarea Scheilor dateaza dinaintea colonizarii sasilor, zona Cutun reprezentad vatra satului romanilor de sub Tampa. O atentie deosebita merita si Biserica Sf. Bartolomeu, cea mai veche constructie din oras (1223), care se remarca prin elemente specifice arhitecturii gotice. In Piata Unirii se gaseste si Muzeul Primei Scoli Romanesti unde puteti admira un inventar impresionant de carti si documente vechi, dar si obiecte deosebit de pretioase ce evidentiaza cultura romaneasca din Transilvania.

Bineinteles ca nu puteti rata un popas in Cetatea Brasovului, ale carei ziduri inegrite de vreme, turnurile de observare si bastioanele ce au supravietuit timpului va ajuta sa va formati o impresie despre dimensiunile constructiei originale. O plimbare in Piata Sfatului va ofera ocazia sa vizitati in impresionant monument de arhitectura cunoscut sub numele de Casa Sfatului, construit in anul 1420 si care gazduieste astazi galeriile Muzeului de Istorie. Tot aici se afla si „Casa Muresenilor”, o constructie care avea destinatia initiala de locuinta privata, dar care s-a dovedit un adevarat centru de cultura.

Daca dispuneti de suficient timp, vizitati si galeriile Muzeului de arta situat pe Bdul. Eroilor, unde aveti ocazia sa admirati evolutia artei romanesti din Transilvania din secolele XVII-XVIII pana in epoca contemporana. Tot pe acelasi bulevard merita sa popositi la Muzeul de Etnografie, cu expozitii dintre cele mai interesante care pun in valoare universul mestesugurilor populare romanesti din zona Ardealului. Si daca tot am pomenit de obiective turistice ce se pierd in negura vremurilor, nu ratati o plimbare pe Strada Sforii, ce dateza din primele decenii ale secolului XVIII, considerata cea mai ingusta strada din Europa si care pastreaza inca aerul unei artere medievale. Daca intindeti bratele, puteti atinge cu varfurile degetelor peretii marginali.

Aceia dintre voi care intetioneaza sa-si petreaca concediul in Brasov in prejma Sarbatorilor Pascale, ar face bine sa-si programeze vacanta in Saptamana Luminata cand se organizeaza Zilele Brasovului, unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Ardeal. Cu aceasta ocazie, orasul se imbraca in straie de sarbatoare, iar spectacolele de muzica, dans si teatru, expozitii de arta si concursuri dintre cele mai diverse transforma Brasovul in centrul tuturor distractiilor. Acest eveniment este continuat de manifestarile prilejuite de „Junii Brasovului”, cand dupa un periplu pe principalele artere ale orasului, junii se strang la Pietrele lui Solomon, in cadrul unui amfiteatru natural, unde se desfasoara dansuri populare traditionale si diverse jocuri arhaice precum „aruncarea buzduganului”. Unica prin valoarea ei, dar si prin datinile si costumele populare prezentate, sarbatoarea atrage anual mii de turisti. Si daca tot am amintit de Brasov in haine de sarbatoare, merita mentionat si Festivalul de Muzica Cerbul de Aur, cand orasul este intr-un adevarat freamat, iar centrul petrecerii se muta in Piata Sfatului. Pe durata festivalului, Brasovul este o adevarata feerie, strazile se trasforma in loc promenada si in orice colt te-ai afla, vei fi cucerit de sunetul muzicii.

Brasov