Despre Bran
Localizarea si istoria statiunii Bran
Situata la limita sudica a judetului Brasov, localitatea Bran are o istorie ce se impleteste cu cea a castelului Bran, cel mai cunoscut obiectiv turistic din Romania. Sub aspect geografic, asezarea se gaseste in asa numita platforma Bran, la 27 km distanta de Brasov, chiar la capatul culoarului Rucar–Bran, din Transilvania. Dincolo de renumele castelului, localitatea este o destinatie turistica deosebita, cu peisaje de o frumusete de poveste si o veche mostenire culturala si istorica. Nu putini sunt turistii, amatori de expeditii montane, care folosesc statiunea de la Bran pentru a vizita obiectivele turistice din Muntii Bucegi si Piatra Craiului. Localitatea se afla la o altitudine de 1290 m si este marginita la rasarit de Muntii Bucegi si la sud-est de Masivul Leoata.
Asezarea este atestata documentar in anul 1367, sub numele de Terch. Inca din vremurile medievale trecatoarea Branului era unul dintre principalele drumuri de legatura dintre Ardeal si localitatile din Tara Romaneasca, fapt ce a contribuit la dezvoltarea economica si asezarii. Sapaturile arheologice arata ca tracatoarea era cunoscuta inca din timpul romanilor, iar dovezi ale trecerii lor prin aceste locuri sunt doua monumente ce contin inscriptii in limba latina, cu stampila Legiunii a XIII - a Gemina.
Expansiunea maghiara in Transilvania si sosirea cavalerilor teutoni in Tara Barsei reprezinta un moment important in istoria locala. Regele Andrei al II-lea acorda teutonilor dreptul sa ridice o cetate de lemn care se gasea pe locul unde se inalta astazi Castelul Bran. Construita de brasoveni in anul 1377, cetatea avea si atributii militare. Pe la 1406 o gasim in proprietatea domnitorului muntean Mircea cel Batran si in cele din urma este subordonata princepelui Transilvaniei. La 1 decembrie 1920, Castelul Bran este daruit Reginei Maria, in semn de recunostinta pentru rolul sau in infatuirea Romaniei Mari si o data cu restaurarile din anii '20 este adaugata si Casa de ceai.
De-a lungul timpului, branenii au avut ca principala ocupatie pastoritul. Turmele lor treceau iarna Carpatii, pana in baltile Ialomitei si Brailei, in timp ce vara pasteau pe pajistile din Muntii Bucegi. Locuintele lor erau construite din lemn si se gaseau pe vaile apelor, asa cum le mai puteti zari si astazi, cu fundatii din piatra si pereti din trunchiuri de brad.
Atractii si obiective turistice in Bran
Potentialului turistic al Branului este foarte bine exploatat. Prezenta Castelului Bran, deschis spre vizitare publicului larg, dar si aerul curat de munte si preisajul natural deosebit, situeaza localitatea in topul destinatiilor turistice din Romania. Diversitatea spatiilor de cazare, restaurantele cu meniuri diverse, cluburile si cafenele mentin o viata de noapte antrenanta.
O vacanta la Bran presupune, bineinteles, un popas la Castelul Contelui Dracula, situat pe culmea unei stanci inalte de 60 m, de unde panorama asupra imprejurimilor este spectaculoasa. Interioarele pastreaza ceva din aerul edificiilor medievale, iar din colectiile muzeului nu lipsesc obiecte de ceramica, mobilier autentic, arme si armuri. O atentie deosebita merita si Muzeul Satului Branean, alcatuit din gospodarii traditionale ce evindentiaza arhitectura din Tara Barsei, in raport cu principalele ocupatii ale localnicilor.
O plimbare prin centrul localitatii va ofera ocazia sa vizitati Parcul central, unde sunt expuse cateva piese de artilerie, dispuse in jurul statuii generalului Traian Mosoiu. Daca veniti aici in vacanta de iarna, o destinatie aproape obligatorie este partia de la Zanoaga, lunga de 650 m si situata in Valea Portii. Dotarile tehnice moderne, instalatia noctura si cea de teleschi fac din aceasta regiune una dintre favoritele turistilor.