Despre Braila
Localizarea si istoria orasului Braila
Braila se gaseste in regiunea estica a Campiei Romane, chiar la punctul de intalnire a celor trei provincii istorice - Tara Romanesca, Moldova si Dobrogea. Inzestrata cu un relief spectaculos si o pozitie geografica avantajoasa, Braila a fost primul port romanesc la Dunare. Municipiul se gaseste pe malul stang al Dunarii, intre gura Ialomitei si a Siretului. Terasa care s-a format intre gurile acestor doua rauri, gazduieste astazi Braila, resedinta judetului cu acelasi nume, situata la 210 km distanta de Bucuresti si la doar 20 km de Galati.
Conform istoricilor, denumirea orasului a fost inspirata de toponimele triburilor tracice de la sudul Dunarii – precum Bragylor/ Bragilora, iar cele mai vechi dovezi ale locuirii umane in aceasta parte a tarii au o vechime de peste cinci milenii. Sapaturile arheologice au scos la lumina in cartierul Brailita un bogat inventar reprezentand vase si obiecte de ceramica ce dateaza din neolitic si corespund civilizatiei Boian – Giulesti. Epoca dacilor este si mai bine evidentiata prin obiecte ce dateaza din secolele IV-III i.ch, printre care, vase, amorfe si monede grecesti.
In documentele istorice, Braila, ortografiata „Braula”, este mentionata pentru prima data intr-un act comerciat de la 1368, semnat de catre domnitorul Vladislav Vlaciu, prin care acorda unele privilegii negustorilor brasoveni. Incepand cu domnia lui Mircea cel Batran, Braila apare din ce in ce mai des mentionata in documentele comerciale cea ce atesta rolul economic al localitatii in schimburile comerciale. Portul din Braila este amintit si in scrierile francezului Walerand de Wawrin, care participase la o expeditie pe Dunare in 1445 si care povestea ca in portul de la Brilago, acosteaza corabii din Bizant. Secolul XV este o perioada de progres economic, iar Braila devine dintr-o localitate pescareasca un important centru economic si portuar. Evolutia economica a coincis cu dezvoltarea culturii si construirea unor edificii religioase spectaculoase. Secolul XVI marcheaza o epoca de profunde schimbari politico-adminsitrative ce au culminat cu trasformarea Brailei in raia turcesca, statut sub care se va afla pentru urmatoarele trei veacuri. Ca urmare, localitatea primeste o noua denumire – Ibrail. Chiar si sub otomani orasul prospera, iar in anul 1595 este eliberat de armata lui Mihai Viteazul, redevenind un oras liber, pana la moartea domnitorului. Braila este definitiv eliberata in urma razboiului ruso-turc (1828-189) si pana in preajma primului razboi mondial inregistreaza un progres economic accelerat cea situat-o in randul celeor mai importante orase din Tara Romaneasca. Cel mai important edificiu medieval local a fost Cetatea Brailei si era prevazuta cu fortificatii si santuri de aparare. In subteran se gaseau tuneluri secrete, al caror mister nu a fost elucidat nici astazi, pe deplin. Odata cu retragerea otomanilor, cetatea este distrusa din ordinul rusilor.
Primele planuri de sistematizare si urbanizare a Brailei sunt legate de numele guvernatorului rus Pavel Kiseleff, si presupunea construirea unoi nou oras, cu strazi si bulevarde care porneau radial din Piata Centrala. Incepand cu anul 1833 este introdus si iluminatul stradal, cu ajutorul felinarelor, iar doi ani mai tarziu incepe constructia primului santier naval si a depozitelor de marfuri din portul Brailei. In anul 1836, Braila beneficiaza de regimul porto-franco, ce a reprezentat un moment de avant economic fara precedent in istoria localitatii.
Atractii si obiective turistice in Braila
Dincolo de istoria seculara, Braila este o destinatie turistica ce atrage atat prin frumusetea decorurilor, cat si prin legendele ce se ascund in spatele fiecarui obiectiv turistic, ceea ce ii confera un farmec aparte. Un bun punct de pornire in explorarea orasului este bdul. Mihai Eminescu, una dintre vechile artere ale urbei, ce porneste din Piata Traian si care gazduieste cladiri istorice cu arhitectura baroca, majoritatea construite in secolul XIX. Itinerariul vostru poate continua pe Calea Calarasilor, ce strabate orasul pe directia nord-sud. Un sector al strazii, de la Piata Traian pana la Piata Independentei, atrage atentia prin cladiri istorice, iar restul bulevardului contrasteaza prin edificii ridicate in a doua jumatate a secolului XX.
O plimbare prin Braila presupune si un popas in cartierul Comorofca, situat in apropierea malului Dunarii locuit, prin traditie, de comunitatile de pescari lipoveni. Un loc de un pitoresc aparte este locul unde s-a nascut scriitorul Panait Istrati. Iar daca vreti sa descoperiti cel mai vechi cartier al Brailei, ar trebui sa va indreptati atentia spre Chercea, un cartier ce exista deja in prima jumatate a secolului XIX si unde se afla Biserica Sf. Mina.
Un loc incarcat de istorie este Piata Traian, ce corespunde centrului vechi al Brailei, de unde pornesc toate strazile orasului. Piata a fost amenjata in anul 1833 si este o zona pietonala deosebita, pavata cu piatra cubica ce gazduieste o superba fantana arteziana dar si Ceasul Monumental instalat in urma cu mai bine de un secol in urma. Tot in piata se inalta si cladirea Teatrului M. Filotti si Monumentul Imparatului Traian. Dupa ce ati colindat orasul, va puteti refugia pentru cateva momente de ralaxare in Parcul Gradina Mare, o gradina frumoasa amenajata in anul 1833. Incepand cu 1863, parcul a gazduit cele mai importante evenimente culturale ale Brailei, acompaniate de fanfara militara care oferea spectacole la fiecare sfarsit de saptamana. Printre aleile parcului veti descoperi galeriile Muzeului Etnografic si Casa Memoriala P. Istrati.
Desi turistul ajuns in Braila ar putea fi cumva uimit de aspectul general al orasului, dominat de o atmosfera care, parca, se incapataneaza sa accepte prezenta secolului XXI, in mod sigur va aprecia plimbarile prin parcurile linistite, pe strazile niciodata prea aglomerate, departe zgomotul marilor metropole, unde va descoperi un oras in esenta frumos.