Despre Bozovici
Localizarea si istoria statiunii Bozovici
Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din cuprinsul judetului Caras–Severin este comuna Bozovici, asezare situata in partea de sud-vest a judetului, la aproximativ 60 km distanta de Baile Herculane. Atat traditia locala cat cercetarile efectuate de specialisti legate de originea numelui Bozovici, au dus la concluzia unanim acceptata ca acesta vine de la „Boz”, o planta care crestea cu vremuri in urma pe teritoriul comunei.
Descoperirile arheologilor confirma existanta celor mai indepartate dovezi ale locuirii umane inca din timpurile indepartate ale epocii neolitice. Din timpul daco-romanilor au fost descoperite ruinele unei cetati si o inscriptie romana expusa astazi la Muzeul de Istorie din Timisoara. Prima mentiune documentara al comunei apare intr-un document maghiar din anul 1484 din care reiese ca stapan al acestor pamanturi era Lazarus de Bohowitz. O data cu trecerea anilor, Bozovici devine unul dintre centrele economice si militare cele mai importante de pe Valea Almajului. Sub austrieci, sunt construite drumuri de acces si se fac unele modernizari edilitare. Imparateasa Maria Tereaza a dispus construirea unei cazarme la Bozovici pentru a-i caza pe localnicii semimilitarizati, care aveau rolul de a mentine ordinea in localitate. Cazarma, inaugurata la mijlocul veacului XVIII, dispunea de 20 de incaperi si avea doua niveluri, pivnite si grajuduri care puteau adaposti 15 cai. La finele veacului al XIX, locuitorii din Bozovici vor reactiona vehement impotriva tendintelor de maghiarizare.
Atractii turistice in Bozovici
Astazi, potentialul turistic al asezarii este bine pus in valoare, ajutat fiind si de decorurile naturale spectaculoase, prezenta zonelor impadurite, a raurilor si paraurilor ce confera comunei un aspect pitoresc. Dincolo de natura superba, localinicii sunt intotdeauna bucurosi de oaspeti si dispusi sa va ofere ajutorul. Itinerariul vostru turistic ar trebui planificat din timp, mai ales ca obiectivele turistice nu lipsesc din peisaj. Cascada Bigar, una dintre cele mai spectaculoase din intreaga lume, Cheile Nerei, Pastravaria de pe Valea Minisului, morile de apa de la Rudaria sau barajul de pe valea Paraului Poneasca ori Poiana Gosnei sunt doar cateva dintre locurile ce merita atentia voastra.
Un popas pe Valea Rudariei va ofera ocazia sa admirati cele 22 de mori cu ciutura, inca bine conservate, din cele 40 cate existau initial. Dispuse de-a lungul raului Rudarica, pe o distanta de 3 km, morile capteaza atentia oricarui vizitator. Pe de alta parte, la Cheile Minisului, formatiuni spectaculoase ce au luat nastere pe cursul raului Minis, din Muntii Aninei, ofera pasionatilor de fotografie cele mai minunate peisaje.