Ghid turistic Bozioru

Despre Bozioru

Localizarea si istoria comunei Bozioru

Localitatea Bozioru se gaseste in regiunea nord - vestica a judetului Buzau si este traversata de drumul judetean DJ 203L. Conform informatiilor istorice, acest teritoriu a fost locuit inca din epocile indepartate ale preistoriei, asa cum demonstreaza descoperirile arheologice ce atesta existanta unor asezari dacice de tip dava la Scaieni, Gavanele sau Siliste. Chiar si denumirea de Bozioru ar fi de inspiratie traca si insemana Buzaul cel Mic. In peisajul natural al localitatii se disting izvoarele de apa minerala si asezarile rupestre de la Nucu - Alunis. Tocmai din acest motiv ar trebui sa includeti in itinerariul vostru turistic un popas la Bozioru, unde aveti toate sansele sa petreceti cateva zile de neuitat in mijlocul naturii.

Sub aspect administrativ, comuna reuneste mai multe sate, dintre care cel mai vechi este Scaieni, despre a carui vechime se crede ca se pierde in negura vremurilor. Tot mergand spre vale, veti intalni satul Siliste, intemeiat de tatari cu multe veacuri in urma. Este cunoscut faptul ca satul Scaieni era atestat documentar inca din vremea domniei lui Mircea cel Batran, ulterior fiind amintit in actele de donatie semnate de Radu de la Afumati, Petru cel Tanar sau Matei Basarab. Despre fondarea asezarii exista o legenda care pomeneste despre noua capitani din oastea legendarului Negru Voda, care au fost rasplatiti cu mosii in aceasta parte a tarii pentru faptele lor de vitejie in confruntarile cu tatarii. Cele noua sate, care se spune ca poarta numele capitanilor, sunt atestate documentar abia prin veacul al XVI-lea. Pe de alta parte, satul Bozioru a fost ridicat de mosneni in aveacul al XVI-lea. Prima atestare documentara dateaza din anul 1684, cand Vasile Bozioreanu isi vindea partea de mosii lui Mihalcea din Candesti.

Atractii turistice in Bozioru

Astazi, turistii sositi pe aceste meleaguri au ocazia sa exploreze peisaje naturale deosebite, sa urmeze cure de tratament la izvoarele de apa minerala. Inca din primul deceniu al secolului trecut, proprietatile curative ale apelor au fost confirmate prin teste chimice, iar in anul 1927 functiona deja un centru balnear cu 8 camere si patru cabine de baie construite pentru confortul vizitatorilor.

Din itinerariul vostru turistic nu ar trebui sa lipseasca nici Pestera lui Dionisie Torcatorul, de la inaltimea caruia se deschide o panorama interesanta asupra Vaii Bordeiului si nu ratati un popas la Pestera lui Iosif, cea mai impozanta dintre bisericutele din piatra de la Nucu. Daca dispuneti de suficient timp faceti un popas si la Scaunele lui Negru Voda, in spatele carora veti descoperi Pestera Mica. O data ce ati pornit in explorarea comunei Bozioru, veti descoperi lacasuri de cult ce nu pot trece neobservate, precum Biserica de la Pinu, construita in anul 1872, decorata cu un frumos privdor, in timp ce in satul Rau merita sa treceti pragul Bisericii Sfintii Voievozi, declarata monument istoric. Construita in anul 1784, este arsa de otomani in 1821 si reconstruita in anul 1832.

Bozioru