Despre Botosani

Localizarea si istoria orasului Botosani

Situat intr-un decor natural spectaculos, Botosani, resedinta judetului cu acelasi nume, se gaseste chiar la punctul de intalnire dintre dealurile inalte din stanga Vaii Siretului si dealurile joase ale Campiei Moldovei. In vestul orasului, se intalnesc zonele colinare din Podisul Sucevei. Din acest motiv, turistii sositi aici vor descoperi un relief dominat de dealuri si campii, cu vai largi, ce reflecta un peisaj incantator.

Orasul Botosani se mandreste cu o istorie seculara, fiind atestat documentar inca din anul 1439. Odinioara, aici se gasea un targ, in jurul caruia s-a dezvoltat un centru de colectare al darilor, pe timpul cumanilor (1240). Datorita pozitionarii geografice avantajoase, la intretaiera mai multor drumuri comerciale, in jurul targului se formeaza mai multe asezari umane. De targul Botosanilor se leaga numeroase acte si documente ce poarta semnatura unor domnitori precum Petru Rares, Stefan Tomsa sau Alexandru Lapusneanu, iar din timpul lui Stefan cel Mare, dateaza edificii precum Curtea domneasca.

Dezvoltarea vietii urbane, ridicarea unor constructii arhitecturale cu detalii elegante, lacasuri de cult la care se adauga vechi obiceiuri si traditii puse in valoare cu ocazia marilor sarbatori religioase de peste an fac din orasul Botosani o destinatie turistica deosebita. Conform datelor istorice, cele mai vechi urme ale locuirii umane pe aceste meleaguri dateaza din paleoltic, fapt atesta prin descoperirea unui adevarat tezaur compus din vase si monede din argint din secolul IV. Situat in regiunea nord-estica a tarii, in campia Jijiei, la confluenta raurilor Sitna si Dresleuca, orasul este traversat de o clima temperata, influentata de masele de aer din estul continentului, motiv pentru care temperaturile sunt usor mai scazute comparativ cu alte regiuni ale tarii.

In epoca medievala orasul era apanajul sotiilor domnitorilor moldoveni, iar veniturile incasate intrau in visteria doamnelor. Incepand cu sfarsitul secolului XVI, orasul este condus de un vornic numit de sotia domnitorului Moldovei, ajutat de un consiliu orasenesc.

Atractii si obiective turistice in Botosani

Vechi leagan al civilizatiei si culturii romane, de Botosani isi leaga obarsia personalitati precum Mihai Eminescu, George Enescu, istoricul Nicolae Iorga, dar si pictorul Stefan Luchian. Astfel ca, o plimbare pe strazile orasului presupune un popas in Parcul Mihai Eminescu, care, la inaugrarea sa, in anul 1869, purta numele de „Gradina publica Varnav”. Astazi, aveti ocazia sa admirati arbori cu o vechime pe peste un veac, in timp ce in foisorul central se canta candva fanfara militara. Incercati sa includeti in itinerariul vostru si Casa Memoriala Nicolae Iorga, unde aveti ocazia sa admirati colectii pretioase de inscrisuri si obiecte ce au apartinut marelui istoric. O atentie deosebita merita galeriile Muzeului Judetean, care functioneaza intr-o cladire construita cu mai bine de un secol in urma si care a gazduit sediul Prefecturii. Astazi, muzeul invita pe curiosi la o calatorie in timp, pentru a afla detalii despre istoria judetului Botosani, in timp ce Muzeul de Etnografie, amenajat in fosta casa a lui Manolache Gheorghe, ridicata in secolul XVIII, este un adevarat centru de conservare a traditiilor locale. Interesanta se va dovedi si vizita la Atelierul de Ceramica, al doilea din tara, unde sunt lucrate si decorate, dupa tehnici vechi din secolul XIV, obiecte deosebit de rafinate.

Amatorii de constructii frumoase, nu pot rata cladirea Primariei, ridicata la sfarsitul secolului XVIII si care in prima decada a secolului trecut a gazduit sediul Tribunalului. Spectaculoasa este si Casa Silion ce dateaza de la 1900 si care se gaseste in mijlocul unui parc superb decorat cu o fantana arteziana, in timp intrarea este strajuita de doua statui impozante.

Un bun punct de pornire in explorarea orasului este centrul istoric, unde se gasesc mai multe cladiri construite in secolul XVII si care aveau la origine o destinatie comerciala, cum este Casa Ciomac Cantemir, proprietatea unui negustor armean, sau Casa Bolfosu, cea mai veche casa boiereasca din Botosani, construita la inceputul secolului XIX. Itinerariul vostru poate continua cu o vizita la Biserica Sf. Gheorghe, ctitorie a doamnei Elena Rares, realizata in anul 1551. Un adevarat simbol al orasului este Biserica Uspensia, ridicata in anul 1552 de aceasi doamna Elena, si care detine un adevarat tezaur religios altacuit din picturi, sculpturi si carti vechi. O atentie deosebita merita si Biserica Sf. Ilie, ridicata de Bresla blanarilor la 1778, in timp ce biserica Armeano-gregoriana Sf. Treime, veche din secolul XVI, impresioneaza prin eleganta sculpturilor si colectia de tiparituri medievale.

Botosani