Despre Borsec
Statiunea Borsec se gaseste in depresiunea intracarpatica omonima, in partea centrala a Carpatilor Orientali si in estul Masivului Ghiughiului. Localitatea este strabatuta de apele paraului Nagy-bor. Datorita pozitiei sale geografice, statiunea beneficiaza de un climat subalpin cu variatii mici de temperaturi, vanturi putine si aer bogat in ozon, ce insoteste bioclimatul tonic propice odohnei si refacerii organismului. Toate acestea au transformat statiunea de la Borsec intr-una dintre destinatii turistice cele mai renumite din tara. Izvoarele cu apa minerala au fost valorificate de-a lungul timpului atat in complexul balneoclimateric, dar si cu scop comercial - apa minerala naturala Borsec este deja un brand renumit.
Istoria izvoarelor de la Borsec incepe in urma cu patru veacuri, cand s-a pus bazele unui sistem de transport al apei, mai intai in vase de lut, iar dupa 1806 a fost imbuteliata in sticle. Primele bai pentru tratament au fost construite spre sfarsitul veacului XVIII. Izvoarelor li se adauga namolul de turba feruginoasa, cum este cel din Padurea Tinova, din Borsecul de Jos. O cura de tratament la Borsec include bai de soare, emanatii carbogazoase, mofete si gimnastica medicala. In statiune se gasesc izvoare carbogazoase, bicarbonatate, sodice si cu un continut diferit de fier. Din cele 15 izvoare de apa minerala, cinci sunt izvoare a caror apa este imbuteliata. Tocmai din acest motiv curele de tratament de la Borsec sunt recomandate in mod special suferinzilor cu afectiuni digestive, boli hepatice, boli de nutritie, afectiuni renale, cardiace si respiratorii.
Localitatea in sine este un spatiu destinat recreerii, fiind decorata cu multe spatii verzi, cu alei ce marginesc vegetatia bogata de la Sapte Izvoare si Aleea Stadionului. Borsec este unul dintre putinele orase din tara unde traficul auto este redus, iar cladirile nu iti dau un sentiment de sufocare, ceea ce creeaza premizele unui concediu relaxant. Aceia dintre voi care doresc sa–si mentina conditia fizica, pot face miscare la marginea terenului intravilan din Borsecul de sus, unde se afla un teren de sport cu gazon. Faceti o plimbare si la Dealul Rotund, o zona acoperita de o rezeratie naturala ce se intinde pe 75 ha. Sapte Izvoare, aflate la un kilometru distanta de centrul statiunii, este un obiectiv turistic de neratat, in timp ce Poiana Zanelor si cariera de Travetin nu pot lipsi din itinerariul vostru de vacanta. 0 atentie deosebita merita si Grota Ursilor, un asamblu de goluri adanci rezultate in urma unui fenomen carstic, localizate la un lilometru distanta de centrul orasului. Ceva mai departe, se afla Izvorul „Pierre Curie”, considerat izvorul cu cea mai radioactiva apa din statiune.