Despre Blaj

Localizarea si istoria orasului Blaj

Blajul se numara printre cele mai renumite centre de cultura si istorie romaneasca din judetul Alba. Situat la confluenta Tarnavei Mari cu Tarnava Mica, in sectorul sud-vestic a depresiuni Transilvaniei, Blajul se gaseste in apropierea Muntilor Apuseni si a Vaii Muresului. Decorul natural este reprezentat in mare parte de zone deluroase, cu altitudini de pana la 550 m. O destinatie turistica ce nu poate trece neobservata, Blajul este traversat de o clima temperat –continentala, cu veri deosebit de placute si ierni cu zapezi indestulatoare.

Locul considerat vatra orasului se intinde pe apoximativ 200 ha si are aspectul unui amfiteatru. Prima atestarea documentara a asezarii dateaza de la 1252 si este un act prin care se arata ca nobilul Herbordi a cumparat „domeniul de la intalnirea Tarnavelor” denumit „Villa Herbordi”. Numele de Blaj vine de la Blasiu, fiul contelui Herbordi, care stapanea aceste meleaguri in prima jumatate a secolului XIV. In peisajul transilvanean, Blajul a fost singurul oras romanesc pana la 1918. De numele lui si-au legat destinul carturari, precum Inocentiu Micu Klein si Petru Aron, care au infiintat si primele institutii de invatamant romanesc. Incepand cu anul 1737, cand este ridicat la rangul de oras, Blajul devine centrul cultural si spriritual al romanilor din Transilvania.

Atractii si obiective turistice in Blaj

Centrul istoric al orasului inglobeaza Catedrala si Castelul, dar si vechile scoli si cateva strazi din apropierea Garii si bulevardul Republicii. Potentialul turistic este completat si de constructiile istorice devenite astazi repere turistice de neratat. Dintre acestea, Castelul Metropolitan, una dintre constructiile simbol ale orasului, dateaza de la 1535 si a fost zidit de Georgiu Bagdi. De-a lungul timpului a gazduit sediul Episcopiei greco-catolice (1737), Mitropolia (1835), pentru ca astazi sa adaposteasca galeriile Muzeului de Istorie al orasului. Un superb edificiu baroc, construit la jumatatea secolului XVIII este Catedrala Sf. Treime.

Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca nici Manastirea „Buna Vestire”, care gazduieste astazi Biblioteca Oraseneasca. Un popas aproape obligatoriu pentru turistul ajuns pe aceste meleaguri este Campia Libertatii, locul unde s-au organizat Adunarile Nationale din 1848. Locul este marcat prin prezenta unui monument ce infatiseaza 24 de busturi sculptate in piatra ale celor mai importanti reprezentanti ai revolutiei pasoptiste. Si daca tot ati ajuns aici, nu puteti sa nu va opriti pentru cateva clipe in fata Stejarului lui Avram Iancu, despre care se spune ca are o vechime seculara, si unde obisnuia „craiul muntilor” sa se reculeaga.

Frumusetea orasului, ospitalitatea localnicilor si atmosfera parca desprisa dintr-un decor de film in care actiunea se petrece in evul mediu, orasul Blaj ramane una dintre cele mai interesante destinatii turistice ale tarii.

Blaj