Despre Bistrita

Localizarea si istoria orasului Bistrita

Bistrita, resedinta judetului Bistrita Nasaud, este unul dintre cele mai frumoase orase din regiunea Ardealului si se gaseste in Podisul Transilvaniei, chiar in Depresiunea Bistritei. In regiunile nord si sud este marginita de Dealurile Cetatii, ale Bistritei, dar si de Corhana, Jelnei, Codrisor si Cighir. Valea este strabatuta de apele raului Bistrita, care isi are obarsia in Muntii Calimani, la o altitudine de 562 m si strabate o distanta de 65 km pana la intrarea in oras. Relieful colinar si apele raului Bistrita si imprejurimile acoperite de intinse livezi contureaza un decor de vacanta deosebit. Orasul este usor accesibil turistilor, fiind traversat de importante drumuri rutirere care fac legatura intre Ardeal, Maramures si localitatile din zona Moldovei (E 58).

Bistrita este astazi unul dintre cele mai vechi centre de cultura din aceasta regiune a tarii se mandreste cu o istorie seculara. Amintit in documente inca de la 1241, orasul este atestat documentar in anul 1264. Secolul XIII reprezinta o perioada de mare inflorire economica, pe alocuri intrerupta de atacurile militare ale tatarilor. Un moment important il reprezinta anul 1353, cand asezarea primeste din partea regelui Ludovic I dreptul de a organiza anual un targ care dura 15 zile, ceea ce evidentiaza statulul economic al Bistritei. Din secolul XV dateaza constructia Cetatii Bistrita, prevazuta cu 18 turnuri si mai multe bastioane dar si cele mai frumoase edificii locale, astazi transformate in obiective turistice de neratat. Un adevarata simbol al orasului, Biserica Gotica cu turnul sau inalt de 75 m a fost construita de-a lungul a unui intreg secol, fiind inaugurata in 1564. Ridicata pe ruinile unei foste bazilici romane, este un monument de arhitectura spectaculos, iar pe peretele vestic pastreaza cea mai veche sculptura gotica din Ardeal, datata 1320. Centrul urban al cetatii Bistritei este fortificat dupa 1464, cand regele Matei Corvin acorda localnicilor dreptul de a imprejmui cu fortificatii intregul oras.

Atractii si obiective turistice in Bistrita

Din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca nici Casa Argintarului, veche din secolul XVI, edificiu reprezentativ pentru stilul arhitectonic specific epocii renascentise. Numele constructiei a fost inspirat de cele doua potire sculpate in relief pe ancadramentul ferestrei. Un bun punct de pornire in explorarea urbei este centrul vechi al orasului, care impresioneaza turistii prin constructiile cu arhitectura deosebita. Centrul urban al Bistritei a evoluat in jurul Pietei Centrale, poate cea mai frumoasa zona a orasului, unde se inalta Biserica Parohiala si care, in secolul XVIII, se intindea pana la asezamintele monahale ale franciscanilor. In jurul acestor nuclee monahale s-au dezvoltat pietele medievale. In secolul XIII a fost ridicata o Biserica a minoritatilor, iar din secolele XV-XVI dateaza Complexul de cladiri Sugalete, considerate cele mai spectaculoase constructii de inspiratie renascentista din Transilvania. Sugalete reuneste 13 cladiri, prevazute cu intrari impozante ce alcatuiesc o galerie cu 20 de bolti, sprijinita pe 21 de pilastri. Sugalete oferea gazduire marfurilor negustorilor impotriva intemperiilor, cand acestia se aflau in trazit pe drumurile comerciale ce legau Transilvania de Moldova. Din intreg complexul de cladiri Casa Petermann pastreaza cel mai bine elemente ale constructiei originale Sugalete.

O atentie deosebita merita si Turnul Dogarilor, ridicat in secolul XIII si reconstruit in secolul XVI, si care mai pastreaza inca o parte din zidurile de aparare. Din cele 18 turnuri de aparare, a supravietuit pana in zilele noastre doar Turnul Dogarilor, inalt de 35 m, folosit de–a lungul timpului ca inchisoare si spital de psihiatrie. Astazi, intre zidurile vechiului bastion este amenajata o expozitie interesanta de masti medievale. Reprezentativa pentru istoria locala este si Biserica Ortodoxa, ridicata in prima jumatate a secolului XIII in stilul gotic timpuriu. Astazi se mai pastreaza inca fragmente de picturi murale vechi din secolul XIV. O plimbare prin Piata Centrala va ofera prilejul sa admirati cladirea Domus Consistorialis, ridicata in secolul XV si care adaposteste astazi sediul Primariei. Amatorii de edificii impozante n-ar trebui sa rateze nici Casa lui Ion Zidaru, situata Piata centrala si construita la inceputul secolul XVI, prevazuta la parter cu elemente decorative de inspiratie gotica.

Un oras frumos, cu restaurante si cafenele cochete, cu parcuri si gradini, cu peisaje incatatoare si oameni calzii, Bistrita ar putea deveni una dintre destinatiile voastre favorite.

Bistrita