Despre Bistra

Comuna Bistra este cea mai intinsa comuna din Romania. Ea este situata in nord-vestul judetului Alba si a fost atestata documentar in anul 1437, sub denumirea de "sat cnezial" condus de cneazul de Bezere. Desi comuna Bistra si-a pierdut aurul candva foarte mult in aceste locuri si padurile i s-au imputinat, frumusetea nealterata a zonei a ramas. Numele comunei era cunoscut inca de pe vremea regelui Carol Robert de Anjou.

Comuna administreaza 35 de sate dispersate pe distanta de 8-10 km la nord si 3-4 km la sud: Bistra-Centru, Lunca Merilor, Cretesti, Mihaiesti, Virsii Mici, Virsii Mari, Rontu, Birlesti, Tolocesti, Perjesti, Lunca Larga, Stefanca, Girde, Dealul Muntelui, Taranesti, Ganesti, Namas, Trisoresti, Aronesti, Novacesti, Poi, Runcuri, Lipaia, Hudricesti, Salajesti, Ratitis, Dimbureni, Tomnatic, Cheleteni, Balesti, Balesti-Catun, Poiana, Durasti, Ciuldesti, Hodisesti.

Relieful comunei este definit de zona de munte care ocupa cea mai mare parte din suprafata comunei si zona depresionara, amenajata sub forma de terase succesive utilizate pentru cultivarea legumelor, cerealelor, furajelor.

Din punct de vedere turistic comuna ofera posibilitatea vizitarii a numeroase monumente istorice si naturale si asezaminte culturale, situate atat pe teritoriul ei cat si in imediata apropiere. Principalele traditii sunt legate de obiceiul colindatului, care se practica la cele trei mari sarbatori ale anului: de Craciun, de Anul Nou si de Paste.

Bistra