Ghid turistic Bicazu Ardelean

Despre Bicazu Ardelean

Aceia dintre voi care planuiesc o vacanta la Cheile Bicazului, ar trebui sa includa in intinerariul turistic un popas in Comuna Bicazu Ardelean, o asezare care se gaseate in zona centrala a Carpatilor Orientali, marginita la nord de Masivul Ceahlau, la sud de Muntii Bicazului, in timp ce la rasarit se inalta Muntii Tarcaului. Tot acest relief divers si spetaculos confera comunei un aer deosebit de pitoresc. Situata la jumatatea distntei dintre oasele Piatra Neamt si Gheorghieni, comuna Bicazu Ardelean are un Iti reamintesc ca mapotential turistic deosebit.

Istoria localitatii este legata de evolutia Vaii Bicazului, iar prima atestarea documentara o gasim intr-un privilegiu domenesc care dateaza de la 1412. Se stie astazi, insa, ca asezari umane pe teritoriul actual al localitatii existau dinainte de veacul al XII-lea. Turistul ajuns astazi in Bicazul Ardelean este cucerit de frumusetea reliefului, preponderent montan. Intregul teritoriu este strabatut de paraurile Jedan, Bistra, Tepeseni, Chisirig si de apele paraului Ticos. Intre Valea Tosorogului si cea a Bistrei se gasesc izvoare de apa minerala neexploatate, cu exeptia Izvorului Tosorog. Clima temperat - continentala este caracterizata de ierni friguroase si veri deosebit de placute. La toate acestea se adauga un bioclimat tonic, ideal pentru sanatatea organismului, in timp ce terapia cu aerosoli rasinosi si aeroionizare negativa sunt recomandate pentru ameliroarea starii de oboseala si tratarea nevrozelor.

Daca alegeti sa explorati frumusetile Bicazului Ardelean in sezonul rece, aveti ocazia sa va testati abilitatile de schiori pe culmile acoperite cu un strat consistent de zapada pana la inceputul lunii aprilie. Decorul natural spectaculos este completat de bogatele paduri si intinsele pajisti alpine ce ofera conditii prielnice vietii caprelor negre, lupilor, cerbului carpantin si mistretilor. Ar trebui sa va pregatiti din timp itinerariul pentru a nu rata cele mai importante obiective turistice. O excursie de neuitat puteti face in Parcul National Ceahlau, aflat la 10 km vest de Bicaz, unde aveti ocazia sa admirati specii de flora si fauna diversa. Faceti un popas si la Biserica Ortodoxa cu hramul „Sfantului Dumitru”, construita in anul 1652 si declarata astazi monument istoric.

Bicazu Ardelean