Ghid turistic Bicaz

Recomandat pentru: -

Despre Bicaz

Situat la o altitudine de 132 m, la poalale Ceahlaului, orasul Bicaz se gaseste la punctul de intalnire al raurilor Bicaz si Bistrita. Decorul natural deosebit este reprezetat de culmile montane Sima, Batca Stegea si Cosmita. Accesul turistilor se face urmand cursul drumului national DN 15, care duce spre Piatra Neamt si DN 17B, spre Vatra Dornei.

Cu o istorie ce depaseste patru veacuri, Bicazul reuneste astazi localitatile Izvorul Alb, Izvorul Muntelui, Poteci si Secu. Bicazul apare pentru prima data mentionat intr-un document scris vechi de la 1625. Doua veacuri mai tarziu, asezarea gazduia un targ important, iar la 1884 devine ce domeniu regal. Intreaga zona a devenit cunoscuta odata cu demararea lucrarilor de constructie a Barajului Bicaz, in anul 1951. Un an mai tarziu, se deschide Fabrica de Ciment care va asigura cantitatile de ciment necesare la constructia colosului de beton. Dupa finalizarea constructiilor, Bicazul este ridicat la rangul de oras.

In ultimul deceniu a inceput sa fie valorificat potentialul turistic al zonei, devenita una dintre destinatiile preferate ale turistilor amatori de drumuetii montane si excursii in mijlocul naturii. Un bun punct de pornire in explorarea acestor peisaje spectaculoase este lacul Izvorul Muntelui, adanc de 100 m. O excursie de neuiat puteti face urmand traseele din Ceahlau, care au ca punct de plecare Cheile Bicazului. Includeti in itinerariul vostru si un popas la Pestera Tosorog, aflata la 24 km departare si la Pestera Munticelu si nu ratati minunatele chei ale Bicazului si Sugaului.

Pentru a descoperi frumoasa istorie a localitatii merita sa treceti pragul Muzeului de Istorie si Etnografie, amenajat in fosta cladire a teatrului, veche de la 1909, unde aveti ocazia sa descoperiti pretioase obiecte ce dateaza din timpurile preistorice, dar si colectii de pictura semnata de Iulia Halaucescu.

Bicaz