Despre Berca
Localizarea si istoria comunei Berca
Comuna Berca este una dintre acele destinatii turistice unde nu poti sa nu remarci frumusetea naturii si edificiilor religioase. Localitatea se gaseste la 30 km de Buzau si este traversata de drumul national DN 10 si de DJ 102F. Daca preferati calatoriile cu trenul, puteti opta pentru ruta Buzau – Nehoiasu care face legatura cu localitatile de pe Valea Buzaului. Berca s-a format intr-o frumoasa zona depresionara, la punctul de intalnire dintre paraul Saratel si apele raului Buzau, unde formatiunile colinare domina intregul relief al asezarii. Descoperirile arheologice identificate in arealul comunei, confirma existenta formelor de viata umane inca din epoca bronzului. Prima mentiune documentara a satelor Plescoi si Urlatori, apartinatoare de comuna Berca, dateaza din anul 1489, din timpul domnitorului Vlad Calugarul.
Berca este locul de unde se produc renumitii carnati de Plescoi, una dintre putinele marci romanesti brevetate ca produs traditional recunoscute pe plan international. Renumele asezarii este bine pus in valoare cu ocazia unor evenimente culturale acompaniate de petreceri campenesti, muzica, dansuri si targuri de produse agricole.
Atractii turistice in Berca
Festivalul Carnatilor de Plescoi este o un eveniment emblematic pentru Comuna Berca. Nu doar gastronomia este un motiv pentru care nu trebuie sa ocoliti aceste locuri, mai ales ca obiectivele turistice atrag atentia oricarui vizitator. De la Berca ajungeti in scurt timp la Vulcanii noroiosi sau poate vreti sa descoperiti pitoreasca Vale a Buzaului. Nu puteti parasi comuna fara sa fi trecut pragul schitului inchinat Sfintilor Arhangheli, lacas construit din porunca familiei vornicului Mihalcea Candescu, in anul 1694, pe bratul stang al raului Buzau. O atentie deosebita merita si Manastirea Ratesti, din satul omonim, ridicata la finele veacului al XVI-lea de familia boierului Dragomir. Schitul de la Ratesti apare in documentele anului 1634, intr-un act de danie.
La 12 km distanta de Berca aveti ocazia sa admirati un adevarat spectacol al naturii oferti de Vulcanii noroiosi de la Paclele mari si Paclele Mici, o rezervatie mixta (botanica si geologica). Daca sunteti amatori de plimbari in natura nu ocoliti Padurea Viforata, unde puteti admira exemplare de molid, brad si fag.