Ghid turistic Belis

Recomandat pentru: -

Despre Belis

Localizarea si istoria statiunii Belis

Comuna Belis, situata in regiunea de sud-vest a judetului Cluj, este unul dintre acele locuri din Romania unde ai ocazia sa petreci cateva zile de concendiu, in mijlocul naturii, intr-un decor de poveste, dat fiind faptul ca localitatea este situata la interferenta Masivului Gilau, cu Muntele Mare si Muntii Bihorului. Istoria localitatii se intinde pe mai multe veacuri, iar prima atestare documentara dateaza de la 1737, cand comuna Belis apare ca asezare a motilor din Tara Abrudului.

Frumusetea decorurilor si vecinatatea cu statiunea de la Fantanele –Belis, a determinat diversificarea ofertelor de cazare si valorifiarea potentialului turistic al comunei. Itinerariul in aceasta regiune a tarii include Parcul National din Muntii Apuseni, Bradul lui Horea de la Scoruset, la care se adauga bogatia cultural-folclorica a satului.

Atractii si obiective turistice in Belis

Principala atractie turistica a locului este statiunea Lacul Fantanele–Belis, aflat la o altitudine de 990 m. Aici unde a fost amenajat un baraj in urma cu aproape patru decenii, pe cursul superior al Somesului, care masoara 90 m si are 400 m latime si o lungime de 17 km. Catunele care existau aici au fost stramutate, iar cand debitul lacului scade, mai pot fi zarite ruinele fostei Biserici Belis. Astazi, lacul este o frumoasa zona de agrement, deseori frecventat de pasionatii de pescuit dar si de scafandri, in timp ce iubitorii muntelui trec pe aici in drumul lor spre traseele din masivul Bihor-Vladeasa.

Belis