Despre Bazna
Localizarea si istoria statiunii Bazna
Bazna este un sat de o frumusete pitoreasca, situat in zona centrala a Podisului Tarnavelor, la 18 km de Medias, in reginea nordica a judetului Sibiu, aproape de granita cu judetele Alba si Mures. Asezarea este strabatuta de apele Paraului Bisericii, pe latura sud-estica si de Parau Bazna, in partea de sud-vest. Peisajul natural este completat de prezenta Dealului Pietrii, inalt de 584 m, in sud, si de Dealul Chiciura cu cei 599 m, in sud-vest.
Atestata documentar in urma cu peste sapte veacuri, localitatea Bazna a fost intemeiata de colonistii sasi care s-au stabilit, initial, pe Valea Rorii. Mai tarziu, in secolul XIV, frumusetea Vaii Baznei i-a determinat sa construiasca aici o biserica fortificata in jurul careia s-a dezvoltat vatra satului. Lacasul, zidit in anul 1402, in stil gotic, este extins un veac mai tarziu. Astazi superbul altar, realizat in anul 1440, poate fi admirat la Muzeul Brukentahal din Sibiu. Cel mai pretios edificiu religios din localitate, biserica pastreaza in interior un tabernacol vechi de la 1504, in timp ce orga dateaza din anul 1757 si a fost construita de Johannes Hahn.
Atractii si obiective turistice in Bazna
In peisajul turistic romanesc, statiunea de la Bazna este renumita pentru izvoarele cu apa sarata si iodurata, care au atras inca de pe la mijlocul veacului al XVIII atentia oamenilor de stiinta, care au remarcat calitatile tamaduitoare ale acestora in tratarea diverselor afectiuni ale organismului. Intr-o lucrare semnata de Andreas Gaspari, din anul 1779, erau mentionate mai multe izvoare cu apa minerala cunoscute sub numele de Baia Bisericii, Fantana Acra sau Baia Cersetorilor. In anul 1814 incepe amenajarea statiunii balneare de la Bazna si izvoarele trec in proprietatea Bisericii Evanghelice locale. De-a lungul timpului, statiunea s-a dezvoltat si modernizat constant, prin construirea bazei de tratament, sporirea capacitatii de cazare, devenind astfel un loc de odihna si relaxare, unde bolnavii beneficiau si de sfaturile unui medic terapeut. Spre jumatatea veacului al XVIII-lea erau tratati la statiunea de la Bazna peste 600 de pacienti. Inzestrata cu o clima placuta, specifica zonelor colinare, Bazna este traversata de veri racoroase si ierni blande, ceea ce o situeaza in randul destinatiilor turistice ideale, indiferent de anotimp.