Ghid turistic Barlad

Despre Barlad

Considerat unul dintre cele mai frumoase orase din zona Moldovei, Barladul se gaseste in zona centrala a Podisului Moldovenesc, de-a lungul albiei raului omonim, la intersectia unor importante cai de comunicatii, rutiere si feroviare, care fac legatura intre localitatile din sudul si nordul Moldovei. Locuit inca din timpurile indepartate ale istoriei, asa cum demonstreaza descoperirile arheologilor, multe dintre vestigiile descoperite in zona Barladului pot fi admirate in cadrul galeriilor Muzeul „Vasile Parvan”.

Pozitia geografica avantajoasa a facut ca Barladul sa fie recunoscut ca un important centru mestesugaresc si negustoresc inca din timpul voievodului Stefan cel Mare. Pentru o scurta vreme, domnitorul si-a mutat Cetatea de Scaun aici. Tot din vremea marelui domnitor, dateaza si Cetatea de pamant, situata in apropierea luncii raului Barlad, care avea rol de avanpost in lupta contra turcilor. De istoria Barladului si-au legat numele si domnitori precum Petru Rares sau Alexandru Lapusneanu, care au zidit aici unele edificii religioase, devenite peste timp, obiective turistice de neratat. Printre acestea, de aprecierea unanima a turistilor se bucura Biserica Domneasca, zidita din Vasile Lupu si situata in zona centrala a orasului. Distrus in repetate randuri de atacuri armate, molime si dezastre naturale, Barladul reuseste in tot atatea randuri sa renasca, pastrandu-si locul de important centru administrativ si economic din regiunea sudica a Moldovei. Dezvoltarea economica si sociala s-a facut in paralel cu infiintarea intitutiilor de invatamant. In Barlad functiona la 1838 un spital public, iar la inceputul veacului trecut au fost inaugurate primele muzee si biblioteci.

Chiar daca nu se situeaza in topul destinatiilor de vacanta, turistul curios din fire are ocazia sa descopere intr-o plimbare pe strazile Barladului cateva obiective turistice interesante. Iar daca sunteti in vacanta insotiti de copii aveti toate sansele sa petreceti o dupa amiaza de neuitat la Gradina Zologica si in Gradina Publica, de altfel cele mai aglomerate zone de agrement din oras, unde vin sa se relaxeze deopotriva turisti si localnici. Pasionatii de istorie au ocazia sa descopere frumoasa istorie a Barladului, parcurgand galeriile Muzeului Vasile Parvan dar si Casa Cuza, fosta locuinta domnitorului Al. I. Cuza. O atentie deosebita merita si Casa Rosie in care functioneaza Casa Memoriala „Mihai Eminescu”. Momente de relaxare in mijlocul naturii va ofera si Parcul Prodana, situat in vecinatatea orasului. Lacul in jurul caruia este amenajat parcul, ofera privitorilor un peisaj deosebit, unde puteti face fotografii de vacanta si unde va puteti plimba cu barca si hidrobicicleta.

Barlad