Despre Balvanyos
Destinatie turistica de un farmec aparte, statiunea Balvanyos este inconjurata de lanturile Muntilor Bodocului, Ciomatului si Muntii Turiei. Statiunea deschisa turistilor pe durata intregului an se gaseste la o altitudine de 840 m, in curbura Carpatilor, pe versantul sudic ala Muntilor Bodoc. Daca dispuneti de timp suficient, de la Balbanyis puteti porni in explorarea unora dintre cele mai frumoase obiective turistice de la Targu Secuiesc, aflat la 25 km distanta, Tusnad Bai (20 km) sau poate vreti sa vizitati Brasovul, de care va despart vreo 80 km. Proprietatile terapeutice ale izvoarelor cu apa minerala si a mofetelor au trasformat Balvanyos intr-o statiune balneocliamterica deseori aleasa ca destinatie turistica atat de cei care vin la tratament dar si de iubitorii naturii si de pasionatii drumetiilor montane.
Aerul tonic, linistea ce te inconjoara iti dau sentimentul ca ai pasit intr-o lume de poveste. Statiunea s-a format prin unirea a trei colonii de bai care functionau inca de acum mai bine de un veac. Vegetatia bogata, razele soarelui si apele izvoarelor au efecte de-a dreptul miraculoase asupra regenerarii organismului si in tratarea afectiunilor gastrice, cardiace sau bolilor sistemului vascular si a diabetului. Statiunea dispune de centre de tratament, bai calde cu apa minerala, instalatii pentru bai de plante si bazine in aer liber.
Prima mentiune documentara sub denumirea de Bàlvànyos (loc de padure) dateaza de la mijlocul secolului XVIII si se refera la teritoriul situat la hotarul satului Turia. Clima moderata, specific subalpina ce caracterizeaza regiunea face ce verile sa fie racoroase si iernile reci, cu zapada din abundenta. Tocmai din acest motiv statiunea este o destinatie de vacanta deosebita, indiferent de anotimp. Primul complex ce cuprinde spatii de cazare si dotari necesare curei balneare dateaza din anul 1895. Statiunea se dezvolta in jurul Bailor Transilvane, iar in anul 1930 este inaugurat Sanatoriul TBC, un edificiu arhitectural deosebit devenit astazi Hotel Carpati.
Un sejur la Balvanyos presupune si vizitarea unor obiective turistice ce nu pot trece neobservate. Astfel, din itinerariul vostru nu ar trebui sa lipseasca Pestera Pucioasa din Turia, afla la 1052 m inaltime, considerata cea mai mare mofeta naturala de pe continentul european, unde exista o cantitate impresionanta de scurgere de gaze cu dioxid de carbon. Faceti un popas si la Cetatea Paganilor, construita in veacul al XI–lea, pe ruinele unei foste cetati dacice si unde se gaseau templele paganilor. Interesanta se va dovedi si o excursie la Cimitirul pasarilor – o galerie a unei mine sulfurice, unde s-a acumulat bioxid de carbon. Pasarile si animalele care ajung sa inhaleze gazul au format un adevarat „cimitir”. Amatorii de peisaje spectaculoase nu trebuie sa ocoleasca Buffogo, o zona mlastinoasa, localizata intre Dealul Pucioasei si Varful Mijlociu, bogata in izvoare de apa acra, unde cresc specii rare de plante.