Ghid turistic Baltenii de Sus

Despre Baltenii de Sus

Aflat pe malul drept al bratului Sfantul Gheoghe, la 22 km de Tulcea, satul Baltenii de Sus este una dintre cele mai interesante destinatii turistice din zona Deltei Dunarii. Asemeni satului vecin, Baltenii de jos, si aici treiesc putin peste o suta de suflete. Denumirea comunei Bestepe, din care face parte satul Baltenii de Sus, vine din turca si inseamna – „cinci dealuri”, nume inspirat de colina aflata in apropiere, o minune a naturii – un inselberg cu cinci cocoase care atinge altitudinea maxima de 242 m. Declarata rezervatie peisagistica, comuna este deseori destinatia preferata a celor indragostiti de Delta Dunarii.

Desi cele mai indepartate dovezi ale vietii umane au o vechime de peste doua milenii, asa cum atesta si descoperirile arheologice, localitatea a devenit cunoscuta abia spre finele veacului al XVIII, cand au fost colonizatiti pe aceste meleaguri turci si tatari, la care s-au adaugat, in timp, romani veniti din regiunea Ardealului.

Turistul ajuns pe aceste meleaguri este cucerit de frumusetea peisajelor naturii. Plimbarile cu bicicleta sau pe jos, de-a lungul lagunei Razim – Sinoe, va ajuta sa descoperiti un adevarat paradis al naturii, departe de stresul zilnic si de aglomeratia marilor centre urbane. Un peisaj de-a dreptul pitoresc este reprezetat de sectorul Baltenii de sus – Ulina, unde se gasesc cabanele plutioare ale pescarilor care stabat fruviul toamna si iarna, departe de uscat. Vizitati delta, faceti excursii pe bratul Sfantul Gheorghe, admirati Biosfera Deltei Dunarii, si nu ratati un popas la manastirile Celik Dere, Saon si Cocosul, aflate in apropiere, astfel incat concediul vostru sa fie cat mai complet. Daca dispuneti de timp suficient, faceti o excursie si la Cetatea Enisala si la fortificatia Troesmis si nu ratati Cetatea Dinogetia, Chilia Veche sau Cetatea Bizantina Salsovia.

Baltenii de Sus