Despre Baltatesti
La vreo 35 km de Piatra Neamt, in sud - vestul depresiunii Neamt, se gaseste comuna Baltatesti, localitate ce atrage atentia prin frumustea peisajelor parca desprinse din poveste. Cadrul natural spectaculos a oferit conditiile ideale pentru infiintarea unei statiuni balneoclimaterice care beneficiaza de izvoare clorosodice indicate in terapia diverselor afectiuni ale organismului. Aerul curat si linistea naturii sunt argumente in plus pentru care turistii nu ar trebui sa ocoleasca aceasta destinatie turistica. Satul Baltatesti esti situat la o altitudine de aproape 500 m, iar accesul turistilor se face pe drumul national DN 15C, care traverseaza intreaga localitate.
Primele mentiuni scrise despre aceasta asezare dateaza din prima jumatate al secolului XVIII, cand erau deja cunoscute calitatile curative ale izvoarelor minerale sulfatate, iodice si bromurate, care aveau nenumarate indicatii terapeutice pentru stari de convalescenta, anemii, afectiuni reumatismale si inflamatorii. Premiate la Paris, in anul 1901, si la Bucuresti, cinci ani mai tarziu, izvoarele incep sa gazduiasca turisti veniti din Franta, Italia sau Rusia. Informatiile istorice demonstreaza ca sarea era extrasa din minele de la Baltatesti inca din epoca bronzului. Printul Cantacuzino este cel care descopera intamplator, in primul deceniu al veacului XIX cateva izvoare cu apa sarata si realizeaza potentialul deosebit al acestora, reusind sa le amenajeze si sa ridice cateva baraci si un mic parc in jurul acestora. Mai tarziu, el construieste un pavilion cu 24 de incaperi si cabine de baie. Incepand cu anul 1878, doctorul Dumitru Cantemir cumpara intreaga proprietate si o transforma intr-o veritabila statiune balneoclimaterica, cu peste 100 locuri de cazare. Extinde salile de tratament pe care le doteaza cu aparatura moderna pentru acele vremuri. Statiunea isi pierde insa stralucirea dupa al doilea razboi mondial. Abia la inceputul anilor '70 este reconstruita, sunt amenajate spatii de cazare si de agrement si instalatii moderne pentru tratament si recuperare fizica deschise pe toata durata anului.
Dincolo de curele de tratament, Baltatesti ofera cateva obiective turstice de neratat. Includeti in itinerariul vostru un popas la Izvorul Vaii Sarata si faceti o vizita la Casa memoriala dedicata lui Vasile Conta, situata in satul Ghindaoani. O excursie de neuitat se va dovedi si rezevatia de pe Dealul Pietricica. Daca timpul va permite, extindeti aria explorarilor turistice, si treceti pragul manasitirilor Varatec si Agapia si nu ratati o vizita la Casa memoriala „Ion Creanga” de la Humulesti.