Despre Balea Lac
Localizarea si istoria statiunii Balea Lac
In inima Muntilor Fagaras, la aproximativ 90 km de Sibiu, se gaseste una dintre cele mai frumoase si renumite statiuni turisitice din tara, cunoscuta sub numele Balea-Capra. Chiar si drumul pana la statiune este spectaculos, avand in vedere peisajele ce insotesc soseaua Transfagaran. Dincolo de spectacolul naturii, Balea este punctul de pornire in expeditii montane in cuprinsul Masivului Fagaras, fie ca vreti sa ajungeti in Varful Moldoveanu, cel mai inalt din tara, cu cei 2544 m, sau optati pentru Negoiu ori Varful Vanatoarea lui Buteanu, ambele cu altitudine de peste 2500 m. Prima expeditie in zona Balea s-a inregistrat in primii ani ai veacului XVIII, iar in 1905 Societatea Carpatina a Transilvaniei a deschis la Balea Lac prima cabana, mistuita de un incendiu in 1995 si reconstruita cativa ani mai tarziu.
Atractii si obiective turistice in Balea Lac
Aceia dintre voi care doresc sa exploreze relieful si frumusetile sale, nu vor fi dezamagiti de Lacul alpin Balea, o superba rezervatie naturala, ce se afla in componenta adminsitrativa a comunei Cartisoara, la o altitudine de 2500 m. Amatorii de fotografii spectaculoase au prilejul sa descopere peisaje in culori nebanuite. Pe de alta parte, raul Balea are si el farmecul sau, formand in cadere o frumoasa cascada, aflata la o altitudine de 1234 m, unde, pe timp de iarna, puteti ajunge doar cu telecabina. Nu putini sunt cei care considera acest loc cel mai frumos din zona alpina a Carpatilor, iar prezenta plantelor endemice si a faunei fac ca rezervatia sa fie si mai impresionanta.
Potentialul turistic la statiunii este bine pus in valoare. Indiferent ca alegeti sa va petreceti concediul in lunile de vara sau pe timp de iarna, la Balea veti trai momente de neuitat. Vara, amatorii de drumetii montane, zbor cu parapanta sau pescuit vor trai momente de neuitat, in timp ce iarna, Balea devine centrul marilor distractii, fie ca preferati sa va dati cu saniua, sa practicati schi extrem sau snowboard, aici aveti toate sansele sa va simtiti bine. Si daca tot ati ajuns aici, in lunile reci de iarna, treceti si pe la celebrul hotel de gheata devenit in ultimii ani o destinatie inedita. Unica in peisajul romanesc este si biserica de gheata, aflata in apropierea hotelului. Excursia ar trebui sa includa si o plimbare la partionar si in snow parc, unde atat cei mari, cat si cei mici, vor descoperi frumusetea jocurilor pe zapada. In luna februarie, la Balea Cascada se organizeaza celebrul „Carnaval al Zapezii”, pentru ca la inceput de vara sa se desfasoare „Serbarile estivale ale zapedii”, evenimente ce aduna un mare numar de spectatori si participanti, toti avand un singur tel - distractia la cote maxime!