Ghid turistic Baile Tusnad

Recomandat pentru: plimbari in aer liber, piscine, alte atractii

Despre Baile Tusnad

Pentru a descoperi statiunile turistice cele mai frumoase din tara, ati putea sa va indreptati atentia spre Baile Tusnad, din judetul Harghita, o destinatie turistica unde se ajunge cu masina, urmand drumul national DN12 sau, daca preferati calatoriile cu trenul, puteti opta pentru rutele care fac legatura cu Brasov – Sf. Gheorghe – Baile Tusnad. Frumustea naturii este principalul argument pentru care ar trebui sa aveti in vedere un concediu in aceasta parte a tarii, avand in vedere ca statiunea se gaseste pe versantul vestic al Masivului Ciomad, la o altitudine de 656 m, in spectaculosul Defileu al Oltului, intre Muntii Harghita si Bodoc.

Decorul de poveste este completat de intinse paduri si de prezenta lacului Ciucas, situat in centrul statiunii. La toate acestea se adauga aerul tonic, bogat in ioni negativi, ideal pentru revigorarea organismului. Izvoarele de apa minerala au contribuit si ele la potentialul turistic al statiuni, fiind deseori alese pentru tratamentele terapeutice. Statiunea beneficiaza de o clima subalpina, cu veri niciodata prea toride si ierni reci, in timp ce muntii protejeaza statiunea de vanturile puternice. Descoperite de mai bine de doua veacuri, izvoarele minerale de la Baile Tusnad au primit primii vizitatori in anul 1860. Proprietatile chimice ale apelor sunt indicate in tratarea afectiunilor cardiovasculare, renale sau ale sistemului nervos. Baile Tusnad ofera turistilor bazine cu ape minerale carbonate, bai galvanice, sali de gimnastica si mofete.

Primele constructii din statiune au fost ridicate la mijlocul secolului XIX. Printre acestea se numara Casa Episcopului, la care se adauga un numar de 40 de vile, inaugurate in anul 1846. Tot acum este inagurata si Casa Receptiei. Dupa anul 1852 au fost construite case case de vacanta in stilul celor elvetiene, ceea ce i-a si adus statiunii de la Baile Tusnad renumele de „Mica Elvetie”. In anul 1890 este inaugurat „Institutul Balnear Stefania”, un complex balnear foarte modern, care dispunea de piscine, bai si pesonal specializat si care a funtionat pana in anul 1975. In ultimul deceniu al veacul XIX se amenajeaza parcuri, zone de promenada si multe dintre izvoare sunt acoperite, astfel ca la 1900 existau mai bine de 700 de locuri de cazare. Ulterior, in jurul lacului Ciucas, amenajat in scopuri turistice in 1890, sunt construite sala de spectacole, cazinoul, restaurantul si teatrul. Ridicata la rangul de oras in anul 1968, Baile Tusnad continua sa fie si astazi cel mai mic oras din tara su numara aproape doua mii de locuitori.

O vacanta la Baile Tusnad nu ar fi completa fara un popas la Biserica Romano –catolica construita acum mai bine de trei decenii pe ruinele unei vechi capele, unde pot fi admirate astazi veritabile opere de arta. Spre sudul orasul, puteti petrece cateva ore de relaxare la strandul mezotermal (Baile Ilona).

Odata ajunsi in statiune, incercati sa va faceti timp pentru a explora imprejurimile si nu ratati o vizita la Rezervatia Piatra Soimilor, situata in vecinatatea statiunii. Aceasta se incadreaza in lantul Muntilor Harghitei de sud si este un loc unde abunda vegetatia forestiera mixta si speciile floristice deosebit, diverse pasari si reptile. Amatorii de miscare in natura pot urma traseul cicloturistic care porneste de la Tusnadul Nou si traverseaza, pe o distanta de 10 km, superbe poienite si zone impadurite si se termina in Comuna Bixad. Traseul face parte din asa numitul„Drum al Apelor Minerale” care leaga judetele Harghita si Covasna. Daca timpul va permite, vizitati Bastionul Apor, primul traseu marcat din statiune, care are ca punct de plecare centrul orasului. In 1883, cand a fost construit, acesta avea rol de observare si a fost reamenajat recent. Faceti un popas si la Stancile Turnuri, unde exista un spatiu de belvedere de unde puteti face cele mai spectaculose fotografii de vacanta, mai ales ca panorama ce se deschide asupra Defileului Oltului si a Muntelui Ciomat te lasa fara cuvinte.

Baile Tusnad