Ghid turistic Baile Olanesti

Recomandat pentru: natura, relaxare, alte atractii

Despre Baile Olanesti

Baile Olanesti se gasesc pe Valea Oltului in judetul Valcea, si s-au dezvoltat de-a lungul ambelor maluri ale paraului Olanesti. Asezarea se gaseste la o altitudine de 475 m si la o distanta de 20 km de Ramnicu Valcea, la poalele Muntilor Capatanii. Baile Olanesti se numara printre cele mai frumoase destinatii turistice din tara, mai ales ca beneficiaza de peisaje naturale deosebite, o clima placuta si izvoare de apa minerala clorurata, bromurata, sulfuroasa, calcice, izotone si hipotone, indicate in tratarea diverselor afectiuni ale organismului. Proprietatile tamaduitoare ale izvoarelor de la Olanesti au fost recunoscute inca din anul 1873, in cadrul unor expozitii internationale (Viena), ceea ce a dus la amenajarea unei statiuni balneoclimaterice care se bucura si azi de un numar apreciabil fr vizitatori. Statiunea ofera peisaje deosebite, iar decorul este completat de parcuri elegante si paduri care ajuta semnificativ la oxigenarea si pastrarea aerului curat.

Dincolo de curele de tratament, o vacanta la Baile Olanesti nu ar fi completa fara sa fi vazut macar cateva dintre cele mai interesante obiective turistice din imprejurimi, rezervatiile naturale si pesteri spectaculoase a caror istorie este invaluinta in legende ce asteapta sa fie descoperite. Din itinerariul vostru nu poate lipsi Biserica lui Horea, construita din lemn si declarata astazi monument istoric. La cativa kilometrii de statiune se gaseste Manastirea Frasinei sau Biserica Mare, un veritabil monument de arhitectura. Tot urmand cursului Vaii Olanesti, ajungeti la Rezervatia Radita – Manzu, din Muntii Capatanii, unde aveti ocazia sa fotografiati plante rare, precum floarea de colt sau iedera alba dar si diverse specii de animale. O plimbare prin Parcul central din statiune va ofera ocazia sa faceti o vizita la Rezervatia de nuferi albi si galbeni. Daca dispuneti de timp suficient, extindeti aria explorarilor turistice si faceti o excursie pana la Schitul Pahomie, situat in comuna Barbatesti, in stanca Muntelui Buila. Faceti un popas si la biserica din lemn de la Albac, construita in urma cu mai bine de doua veacuri si jumatate si transportata din Ardeal la Baile Olanesti, in anul 1907, pe proprietatea familiei Bratianu de la Florica.

Cei care prefera plimbarile in natura nu ar trebui sa rateze o excursie la Pestera Arnautilor, situata pe versantul drept la Cheilor Manzului, la o altitudine de 1000 m, unde ar fi bine sa va imbracati cu ceva mai gros si vara, pentru ca temperaturile in interiorul pesterei nu depasesc 10 grade. Si daca tot mai cautasti decoruri pentru fotografii spectaculoase, faceti o plimbare in Parcul National Buila – Vanturarita, unde aveti ocazia sa surprindeti peisaje dintre clee mai incantatoare si specii de plante rare. Statiunea de la Olanesti, cunoscuta si sub numele de „Izvoarele de aur” se numara printre acele destinatii turistice unde ai toate sansele sa petreci un concediu de neuitat.

Baile Olanesti