Ghid turistic Baile Govora

Despre Baile Govora

Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice de pe Valea Oltului, Baile Govora se bucura de vizitatori, indiferent de anotimp, datorita peisajelor superbe si a ofertelor dintre cele mai diverse de petrecere a timpului liber. Govora se gaseste la 20 km de Ramnicu Valcea, pe valea paraului Hinta, la o altitudine de 380 m, in mijlocul unui decor natural incantator, cu dealuri acoperite de bogate paduri de brad, stejar si salcam. Aspectul pitoresc al asezarii este completat de o vegetatie bogata care isi pastreaza farmecul pe durata intregului an.

Denumirea statiunii isi are originile in dialectul vechilor daci unde – govora – insemana –„vale / adancitura” si descrie intrucatva aspectul depresiunii in care se gaseste localitatea. Altii sunt de parere ca denumirea orasului vine de la Manastirea Govora, situata in Govora sat. Manastirea este unul dintre cele mai importante centre ale culturii si spiritualitatii romanesti, unde in vremea lui Matei Basarab (1632 – 1654) a aparut Pravila de la Govora, primul cod de legi juridice din Tara Romaneasca. Asezarea are o istorie milenara, fapt confirmat si prin descoperirile arheologilor. Bogatia Govorei consta in izvoarele de ape minerale, descoperite in urma cu un secol si jumatate. Primul izvor a iesit la suprafata in timp ce un localnic incerca sa sape o fantana, prin anul 1860. Apa care a tasnit din pamant avea o temperatura ridicata, era sarata si nu era baubila. Cativa ani mai traziu s-au efectuat primele teste chimice la izvoarele de la Govora, iar in 1887 a fost inaugurat primul stabiliment cu 30 de cabine pentru bai calde. Urmare a testarilor chimice s-au demonstrat proprietatile curative ale izvoarelor si in scurt timp Govora a fost ridicata la rangul de statiune balneoclimaterica.

Istoria Govorei este strans legata de numele lui I. C. Bratianu si a generalului N.P. Zorileanu care au avut un rol deosebit in dezvoltarea statiunii, recomandata in mod special, celor cu afectiuni respiratorii si reumatismale. Prin intermediul unor schimburi de terenuri, statul devine in anul 1883 proprietarul zacamintelor minerale de la Govora, ceea ce a reprezentat o epoca de dezvoltare edilitara si urbanistica a statiunii. In aceste vremuri au fost construite Hotelul Palace, Pavilionul central si Cazinoul, dar si Hotelul Silva, Sanatorul Militar si Vila BNR. Statiunea a fost grav afectactata de atacurile armante din primul razboi mondial, dar reuseste sa-si recapete stralucirea, fiind ridicata la rangul de oras in anul 1927. Nationalizata dupa 1948, statiunea de la Govora este extinsa, se construiesc noi spatii de cazare si se descopera noi izvoare. In 1973 este amenajat Satul de vacanta Silva si alte doua hoteluri, pentru a gazdui numarul din ce in ce mai mare turisti care alegeau sa-si petreaca vacanta aici.

Traversata de veri nu foarte calduroase si ierni blande, Govora este o destinatie turistica potrivita pentru orice anotimp. Turistul ajuns astazi pe aceste meleaguri ar trebui sa-si pregateasca din timp itinerariul turistic, avand in vedere multitudinea de obiective turistice dintre cele mai interesante. O atentie deosebita merita vestigiile daco-romane si necropolele paleocrestine expuse astazi la Muzeul de Istorie din Ramnicu Valcea, dar si la Govora, Costesti sau Maldaresti. Nicio vacanta pe aceste meleaguri nu ar fi completa, daca nu ati trecut pragul Manastirii Govora, construita de Vlad Dracul , refacuta de Radu I si inzestrata de Matei Basarab cu o tiparnita. Faceti un popas si la Manastirea Horezu, monument UNESCO, renumita pentru arhitectura sa, dar si pentru obiecte create in atelierele de ceramica. Govora este considerata un veritabil muzeu in aer liber care evidentiaza trasaturile artei brancovenesti, laice si religioase.

De la Baile Govora puteti ajunge in scurt timp la Cheile Bistritei Valcene, un peisaj spectaculos ce se intinde pe mai bine de jumatate de km. Itinerariul poate continua cu o vizita la Pestera Polovragi si un popas in statiunile Ocnele Mari si Ocnita. Aceia dintre voi care prefera relaxarea si aerul curat, pot descoperi locuri de un pitoresc aparte in plimbarile prin statiunea Govora.

Baile Govora