Ghid turistic Baile Felix

Despre Baile Felix

Baile Felix se numara printre cele mai cunoscute statiuni turistice din tara. Situata in regiunea nord-vestica a Romaniei, in judetul Bihor, la vreo 10 km de Oradea si la 20 km de vama Bors, statiunea este deseori prima alegere a turistilor care vor sa se relaxeze in natura si sa respire aer curat, departe de aglomeratia marilor centre urbane. Mai mult decat atat, aceasta este considerata cea mai mare statiune balneoclimaterica de la noi din tara, deschisa pe toata durata anului. Aici beneficiati de centre de tratament balnear, oportunitati de relaxare si refacere fizica. Baile Felix se gasesc la o altitudine de 150 m, in Campia Crisurilor, intr-un decor natural deosebit, traversat de o clima placuta, cu ierni blande, veri fara temperaturi toride si aer curat. Statiunea pune la dispozitia turistilor o baza de tratament moderna, pensiuni si case de vacanta, dar si standuri si bai termale, unde va puteti trata, printre altele, afectiunile endocrine, neurologice, reumatismale sau ginecologice. Procedurile de tratament sunt dintre cele mai diverse si presupun – bai calde cu ape minerale, aerosoli, gimnastica medicala, sauna, spa sau kinetoterapie.

Dincolo de curele de tratament, Baile Felix incanta privirile turistilor prin frumusetea naturii. Doar aici aveti ocazia sa admirati o specie rara de nuferi – nufar termal – o planta tropicala care traieste intr-o zona cu clima temperata. Faceti un popas si la Parau Petea, din statiunea vecina, 1 Mai, aflata la 3 km de Baile Felix, unde veti descoperi peisaje de o frumusete de poveste.

Pentru cei care vor sa descopere istoria statiunii, trebuie spus ca izvoarele cu apa termala de la Baile Felix erau cunoscute inca din anul 1221, asa cum apar mentionate intr-o diploma papala, care aminteste de izvoarele termale de langa Cetatea Oradei. Ceva mai tarziu, in anul 1536, invatatul Nicolaus Olahus redescopera proprietatile curative ale acelorasi izvoare. In primii ani ai secolului XVIII, Felix Heldres decopera izvorul care ii va purta numele si care va aduce renumele viitoarei statiuni balneoclimaterice – Baile Felix. Jumatate de veac mai tarziu, se contruieste un bazin si se deschid cabine pentru bai, in timp ce prima constructie destinata curelor de tratament este inaugurata in anul 1772.

Accesul turistilor in statiune se poate face atat pe drumul european E 66 (Oradea - Deva), cat si cu trenul din Oradea, de unde se poate ajunge cu ajutorul curselor de maxi-taxi pana in statiune, in cel mult 15 minute.

Turistii care vor sa exploreze imprejurimile sau prefera sau descopere zone de agrement, au ocazia sa se relaxeze la piscina sau pot face miscare in salile de sport, special amenajate petnru ei. Relieful care inconjoara statiunea este completat de Muntii Bihorului ce marginesc zona de est a asezarii, in timp ce, la apus, se intinde campia joasa a Crisurilor. Roca calcaroasa a favorizat aparitia unul refief carstic spectaculos – mai ales in Platoul Padis, unde puteti surprinde fotografii de vacanta de neuitat. Frumusetea decorurilor statiunii este completata de superbe specii de nuferi ce pot fi admirati pe lacurile artificiale, dar si superbii lotusi aclimatizati, adusi din Asia si Africa. Statiunea beneficiaza de o clima temperat – continentala, cu un bioclimat sedativ, propice refacerii organismului. Proprietatile curative ale izvoarelor cu apa termala, a caror temeperatura variaza intre 32 si 49 grade C, sunt completate de namolul sapropelic, ideal in tratarea afectiunilor reumatismale si nu numai. Apele termale radioactive, sunt bogate in sulf, sodiu si calciu.

Centrul de tratament al statiunii este amenajat intr-un frumos parc, inconjurat de intinse paduri, unde se gaseste o gradina botanica. O data ajunsi aici, faceti un popas si pe Dealul Somleu, pentru a vizita rezervatia palentologica Betfia, care adaposteste Avenul Betfia. Faceti un popas si la Capela din satul Haieu, o constructie zidita in veacul al XIV-lea, care se remarca prin decoratiunile arhitecturale de inspiratie romanica si gotica. O atentie deosebita merita si Cladirea Sanifarm, fosta manastire, construita a urma cu mai bine de doua veacuri si care etaleaza o arhitectura baroca. Dintre obiectivele turistice locale, de un numar mare de vizitatori se bucura strandul Apollo, inaugurat la 1900. Daca dispuneti de suficient timp, extindeti aria explorarilor turistice si faceti un popas si la Biserica Ortodoxa din Rontau, veche de sase secole.

Baile Felix