Despre Baicoi
Localitatea Baicoi se gaseste intr-un decor natural deosebit, la punctul de intalnire al Ssubcarpatilor cu zona de campie. Clima placuta a favorizat intemeierea asezarilor umane inca din vremurile indepartate ale istoriei, asa cum demonstreaza descoperirile arheologilor de la Tintea, unde s-au gasit monede cu efigia lui Filip al II-lea, precum si urmele unor asezari dacice. In ultimele decenii ale secolului XIX, localitatea se industrializatea prin infiintarea extractiilor petroliere care au consolidat mult economia orasului. Se stie astazi ca din gazele extrase din sondele de la Baicoi au fost incalzite primele locuinte din tara, inca din anul 1865. In vremurile medievale, localnicii se ocupau cu cultivarea pamantului, negotul si diversele mestesuguri. Pozitia geografica a asezarii a contribuit la mentinerea unui comert activ, inca de la finele veacului XVIII, cand incepe sa se organizeze un targ saptamanal.
Prima mentiune istorica a asezarii dateaza din timpul marilor invazii tatare de la mijlocul veacului XIII. In anul 1358, Basarab I acorda negustorilor brasoveni un privilegiu comercial, prin care este mentionat si drumul comercial ce ducea in Ardeal prin Valea Prahovei.
Traversata astazi de drumul national E60, localitatea a devenit o veritabila destinatie turistica, potrivita indifent de anotimp. Baile Valea Stelii, din Tintea, amenjate in jurul lacului sarat, inzestrat cu namol sapropelic, este deserori vizitat de suferinzii de reumatism, dar si de cei cu tulburari nervoase, afectiuni cardiace si ginecologice. Intreaga vale este recunoscuta pentru izovoarele de apa minerale clorurate, sulfateate, calcice si sodice, care au stat la baza infiintarii satiunii balneoclimaterice.
Obiectivele turistice sunt si ele deosebite, mai ales ca aveti ocazia sa vizitati Biserica „Sfintii Imparati”, pictata de Nicolae Grigorescu, pe cand artistul avea doar 15 ani. Edificiul construit la mijlocul veacului XIX este declarat astazi monument istoric. Includeti in itinerariul vostru o vizita la Biserica Cioara de la Dambu. Capela construita de printesa Cleopatra Trubetkoi, la finele veacului XIX, pastreaza insasi povestea acesteia. Casatorita cu contele Trubetkoi, descendent al familiei Romanov, printesa devine curand o vaduva foarte bogata si se stabileste la Baicoi. Aici construiste „Capela Cleopatrei”, un edificiu de inspiratie neogotica.