Ghid turistic Baia Mare

Despre Baia Mare

Localizarea si istoria orasului Baia Mare

Baia Mare este un oras municipiu situat in partea de nord-vest a Romaniei; de asemenea, acest oras este resedinta judetului Maramures. Va poate fi util sa stiti ca orasul este situat la 592 km de Bucuresti, la 63 km de granita cu Ungaria si la aproximativ 50 km de granita cu Ucraina. De asemenea, frumosul oras este situat pe cursul mijlociu al raului Sasar, la sud de muntii Ignis si Gutai.

Orasul administreaza patru sate (Blidari, Firiza, Valea Borcutului si Valea Neagra) si este cel mai mare si cel mai important centru urban, economic si cultural din Maramures.

Dupa cum spuneam, orasul este situat in imediata apropiere a Muntilor Gutai si a Muntilor Ignis, ale caror altitudini ajung la 1400 de metri, in unele varfuri. Zona este renumita pentru peisajele sale deosebite, iar muntii sunt usor accesibili din oras. Veti gasi in aceasta zona trasee renumite precum: Ignis (1,307 m), Mogosa (1246 m), Gutai (1,443 m), Creasta Cocosului (1450 m), Piatra Soimului (839 m), Plestioara (803 m), Dealul Bulat (683 m), Murgau (633 m), Dealul Crucii (500 m) etc. De asemenea, turistii iubitori ai sporturilor de iarna, vor gasi aici posibilitatea de a le practica. Muntii ofera partii de schi – mai importanta fiind cea de la Mogosa, considerata a fi una dintre cele mai dificile din Romania.

Orasul este situat in valea care poarta acelasi nume, Baia Mare, si este inconjurat din toate partile de dealuri si munti, ceea ce face ca orasul sa beneficieze de un climat mai bland decat in restul zonei inconjuratoare.

Dezvoltarea orasului pe cursul mijlociu al raului Sasar, in mijlocul unui platou cu un climat mediteranean, a facilitat conditiile de viata din paleolitic. In timpul epocii bronzului zona a fost locuita de triburi de traci. Mai tarziu, zona a fost inclusa in regatul dacic format de regele Burebista, atunci cand a inceput explorarea miniera, zona fiind bogata in aur si argint.

Baia Mare a fost mentionat pentru prima data in documentele scrise eliberate de catre Carol I al Ungariei in 1328 sub numele de Rivulus Dominarum. In 1347 orasul a fost identificat in documentele lui Ludovic I al Ungariei ca un important oras medieval cu o prospera industrie miniera.

In anul 1411 orasul si zonele inconjuratoare, inclusiv minele, au fost transferate in proprietatea familiei Hunyadi de Sigismund, regele Ungariei. Tot acum orasul a intrat intr-o perioada de prosperitate, in care Catedrala Sf. Stefan a fost construita. Astazi, turnul catedralei este unul dintre cele mai cunoscute repere istorice ale orasului. Prima scoala, numita Scoala Rivulina, a fost deschisa la Baia Mare in 1547 de catre Biserica Reformata dupa reforma protestanta.

In urma Primului Razboi Mondial, Imperiul Austro-Ungar a fost dizolvat, iar in 1919, Baia Mare a devenit parte a Regatului Romania. Acesta a fost re-ocupat de Ungaria, intre 1940-1944.

La scurt timp dupa al Doilea Razboi Mondial, orasul Baia Mare a inceput sa creasca atat in populatie cat si ca zona de locuit. In anii 1970 si inceputul anilor 1980 un nou centru al orasului a fost dezvoltat cu o arhitectura moderna.

Atractii si obiective turistice in Baia Mare

Ca turist in Baia Mare veti putea vizita numeroase atractii de care veti fi realmente incantati. Vizitand Piata Libertatii, veti putea vedea multe constructii gotice si baroce, printre care remarcabila casa a lui Iancu de Hunedoara. Aceasta este cea mai veche casa de aici si dateza din anul 1440, fiind de fapt o ramasita a unui castel singuratic construit de printul Transilvaniei Iancu de Hunedoara pentru sotia sa Elisabeta. Casa, numita Casa Elisabeta, este folosit in prezent pentru a gazdui expozitii temporare de arta. In Piata Libertatii se ridica falnic si Turnul lui Stefan, o structura care acopera sase secole de istorie. Turnul lui Stefan este cea mai reprezentativa cladire medievala. Acesta a fost construit intre 1446 si 1468, la initiativa lui Iancu de Hunedoara.

O alta piata pe care o recomandam pentru o vizita este Piata Izvoarelor, o piata ce adaposteste principala piata in aer liber de alimente din Baia Mare. Alaturi de aceasta piata se afla Turnul Macelarilor, un alt reper important din oras.

Una dintre cele mai frumoase parti ale orasului este parcul de pe Dealul Florilor, unde Monumentul Soldatului Roman, opera lui Andrei Ostap, ii onoreaza pe cei care au murit in al Doilea Razboi Mondial.

Cu siguranta in randul vizitatorilor acestui minunat oras se numara si iubitori de istorie si cultura, carora le recomandam sa viziteze: Muzeul Judetean de Arta situat intr-o cladire reper datand din 1784, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie gazduit intr-o cladire eleganta construita in stil baroc, Muzeul de Etnografie si Arta Populara care expune case traditionale din lemn din Maramures si Muzeul de mineralogie unde veti putea vedea mostre de pietre si cristale locale, inclusiv flori de cristal minunate.

De asemenea, Baia Mare este un excelent punct de plecare pentru numeroase atractii culturale si naturale din regiunea Maramures, dominate de un peisaj cu munti si dealuri.

Aceasta este doar o succinta descriere a unui oras minunat, vizitandu-l veti intelege mult mai mult din istoria si cultura sa.

Baia Mare