Ghid turistic Baia de Fier

Despre Baia de Fier

Localizarea si istoria comunei Baia de Fier

Baia de Fier este o comuna situata in Depresiunea Getica din Subcarpatii Meridionali. Aceasta comuna se afla la o distanta de aproximativ 20 km vest de punctul unde paralela de 45 grade latitudine nordica se intalneste cu meridianul de 24 grade longitudine estica, sub capatul rasaritean al Muntilor Parang.

Comuna Baia de Fier se afla la o distanta de 49 km de orasul Targu-Jiu si administreaza doua sate: satul Baia de Fier si satul Cernadia.

In urma sapaturilor arheologice facute pe teritoriul comunei, resturile fosile umane descoperite au contribuit la cercetarea privind momentul aparitiei omului pe pamant.

Desi documentar comuna este atestata istoric abia de la sfarsitul secolului al XV-lea (1480), existenta sa este mult mai veche. In acest sens vin marturiile rezultate in urma sapaturilor arheologice din anii 1951, 1953, 1955 in Pestera Muierilor, din care au rezultat unelte apartinand asa-numitei culturi musteriene din paleoliticul mijlociu (120.000 - 100.000 ani I.Hr.).

Comuna a fost pana in anul 1968 parte a raionului Novaci, regiunea Oltenia, cand s-a unit cu comuna Cernadia, devenind comuna Baia de Fier.

Atractii si obiective turistice in Baia de Fier

Dar ce il poate atrage pe un turist in Baia de Fier? In primul rand Pestera Muierilor, sculptata in calcarele mezozoice de pe marginea sudica a Masivului Parang, de catre raul Galbenul. In apropiere de Pestera Muierilor puteti vizita Pestera Parcalabului, Pestera Corbului si Pestera Iedului. O alta pestera pe care o puteti vizita este Pestera Polovragi, situate intre localitatile Horezu si Baia de Fier, un loc in care se conserva excelent picturi de fresca in stil bizantin, din anul 1753.

De asemenea, iubitorii sporturilor extreme pot practica alpinism si canoe pe Cheile Galbenului.

In Baia de Fier puteti vizita Biserica Baia de Fier, construita in anul 1749, dar si Manastirea Horezu, aflata in apropiere de comuna, si Biserica de lemn Sohodol, construita in anul 1809.

Iubitorii drumetiilor au la indemana mai multe trasee pe care le pot face din Baia de Fier: spre Ranca, spre Curmatura Oltetului si spre fenomenul carstic Sura.

Baia de Fier