Ghid turistic Baia de Arama

Despre Baia de Arama

Localizarea si istoria orasului Baia de Arama

Baia de Arama este un oras situat in partea de nord-vest a Olteniei. Orasul atrage turistii cu numeroase ruine dacice ce stau marturie ca regiunea a fost intens locuita de daci. Numele orasului vine de la faptul ca in trecut, aici erau mine de cupru, insa in prezent orasul prezinta interes agro-turistic, fiind situat in apropierea multor obiective turistice montane.

Baia de Arama administreaza localitatile Brebina, Titerlesti, Bratilovu, Marasesti, Stanesti, Dealu Mare, Pistrita si Negoiesti.

Orasul este situat in Podisul Mehedinti, aflandu-se intr-o mica depresiune, la adapostul dealurilor Dochiciu, Dealul-Mare si Cornet. Raul Brebina strabate orasul, oferind localnicilor si turistilor un loc in care sa se relaxeze vara.

Descoperirile arheologice demonstreaza ca zona a fost locuita din timpuri stravechi de geto-daci. Multe dintre descoperile facute sunt pastrate in muzee, iar altele se pastreaza inca in vitrinele din scoli (ciocane de piatra slefuite, inmanusate sau gaurite descoperite la Baia de Arama, la Marasesti, Negoiesti sau Ponoarele). De asemenea, in zona a fost gasit un vas de tip Keroni ce apartine culturii Salcuta (acesta se inrudeste cu cele din Troia, cu cele din Tessalia si cu vasul de la Toszy din epoca timpurie a bronzului), dar si monede dace.

Pe la sfarsitul secolului al XVI-lea se mentiona in scris ca satul Baia de Arama apartine boierilor Glogoveni.

Atractii si obiective turistice in Baia de Arama

Ca turist in orasul Baia de Arama puteti alege, in functie de preferintele pe care le aveti, modul in care sa va petreceti timpul. Veti putea face drumetii pe Cheile Bulbei si in Rezervatia Cornet, puteti vizita pesterile din zona (Bulba, Gura Plaiului etc.) sau locuri de cult cum ar fi Biserica Sfintii Voievozi, si veti putea vedea numeroase statui, intre care Statuia Tudor Vladimirescu si Statuia Constantin Brancoveanu.

Baia de Arama este un oras situat intr-o zona caracterizata prin frumusetea peisajului, fapt ce face ca plimbarile in natura sa fie preferate. Pe de alta parte, la aproximativ 4 km nord-vest de oras se gaseste complexul carstic Ponoare, reprezentat prin mai multe monumente ale naturii (podul natural de la Ponoare, lacurile carstice Zatonul Mare ÅŸi Mic, peÅŸtera Ponoare ÅŸi platoul de lapiezuri de deasupra pesterii). In aceeasi zona veti gasi si pestera Topolnita.

La mica distanta de oras se afla statiunea balneo-climaterica Bala cu ape termo-minerale. Apele pe care statiunea le ofera sunt la fel de bune ca ÅŸi cele de la Herculane, dar rezervele de ape minerale sunt insuficient exploatate.

Baia de Arama este traversat de raul Bulba al carui debit este marit de numarul mare al izvoarelor care il alimenteaza, dintre care cel mai cunoscut este Bolborosul. Locul din care izvoraste Bolborosul este fermecator si ii asteapta pe cei insetati de frumusete.

Baia de Arama