Despre Bacau
Localizarea si istoria orasului Bacau
Amintiri de vacanta dintre cele mai interesante puteti avea daca alegeti sa va petreceti concediul in orasul Bacau, resedinta judetului omonim. Inzestrat cu un relief deosebit, orasul se gaseste in partea de vest a Moldovei, la confluenta raurilor Bistrita si Siret. Pozitia geografica si relieful deosebit au creat conditiile propice dezvoltarii urbane inca din timpurile cele mai indepartate ale Evului Mediu, cand Bacaul, denumit in latineste Bacovia, a devenit un important punct de legatura a mai multor drumuri comerciale din zona Moldovei. In trecut, aici se intretaiau Drumul Siretului si Drumul Moldovenesc, care legau orasele baltice de cele din zona Dunarii si a Marii Negre, si tot aici se intersectau Drumul pacurii (Moinesti), Drumul sarii (Targu Ocna) si Drumul Brasovului, ceea ce i-a adus renumemele de „oras al drumurilor comerciale”. Initial, un important targ, Bacaul devine un frumos orasel de provincie la inceputul secolului XVIII, iar prima mentiune documentara dateaza din timpul lui Alexandru cel bun, care acorda la incepului secolului XV unele privilegii comerciale negustorilor din Lvov.
Dar cele mai vechi urme ale locuirii umane pe teritoriul urbei dateaza din epocile preistorice. Descoperirile arheologice au scos la lumina vetre de locuire in apropierea Curtii Domnesti si nu numai. Asezarea era mult mai veche, astfel ca la sfarsit de secol XIV, Bacaul era unul dintre cele mai prospere asezari din Molvoda. La inceputul secolului XIX, centrul orasului era reprezntat ce Ulita Mare, situata de-a lungul drumului Adjud - Piatra Neamt. In anul 1832, localitatea era impartita in doua „ciastii” (mahalale) – cunoscute sub denumirea de Rosu si Negru. Tot din aceasta perioada dateaza si primele incercari de extindere urbana, unde, cu exceptia zonei centrale, asezarile aveau un aspect rural, cu locuinte ridicate din pamant si lemn, in conditiile in care iluminatul electric este introdus in anul 1902.
Incepand cu epoca comunista, orasul prinde forme, se construiesc zonele industriale, iar pe apele Bistritei au fost amenajate lacuri de acumulare la Lilieci si Serbanesti, care aveau rolul de a furniza a energie electrica dar si de combatere a inundatiilor. Orasul este traversat de o clima temperata, cu ierni geroase si veri caniculare, dar ramane o destinatie turistica deosebita datorita reliefului dar si al edificii istorice deosebite. Unul dintre fiii lui Stefan cel Mare, Alexandrel, se stabileste aici la sfarsitul secolului XV si zideste Curtea domeneasca si Biserica Precista, devenite repere turistice ale Bacaului. Din vechiul edificiu, mai pot fi vazute cele doua incaperi ale pivnitelor. Pe de alta parte, biserica atrage atentia vizitatorilor prin frumusetea picturii realizate la 1854, si refacuta de mai multe ori de-a lungul vremurilor.
Atractii si obiective turistice in Bacau
Accesibil turistilor sositi din toate colturile tarii, Bacaul poate fi un loc de popas de neuitat. Incercati sa va faceti timp pentru o vizita la Casa Memoriala „George Bacovia”, unde sunt expuse valoroase manuscrise ce au apartinut poetului si diverse documente si fotografii si la Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii. O atentie deosebita merita Observatorul Astronomic, unul dintre cele mai interesante din tara, unde puteti admira diverse obiecte precum telescoape, cronograf si astrograf, in timp ce amatorii de plimbari in natura se pot refugia pe Insula de Agrement amenajata in mijlocul lacului de acumulare de pe Bistrita sau pot inchiria ambarcatiuni de la Clubul de Karting.
Itinerariul turistic in Bacau presupune si un popas la Catedrala Ortodoxa „Inaltarea Domnului”, cea mai mare din tara, dar si la Biserica Sf. Ilie, recunoscuta pentru frumusetea constructiei, fara a omite Catedrala Catolica Sf. Petru si Pavel. O atentie deosebita merita si biserica Sf. Ioan, construita in anul 1812, ce se remarca prin picturile in stil bizantin.
Nici o vacanta in Bacau nu ar fi completa fara o plimbare prin Parcul Canciov, unde se gaseste Muzeul Stiintelor Naturii sau prin Parcul Trandafirilor, in timp ce in zona de nord a orasului aveti ocazia sa descoperiti pentre 500 de specii de plante aflate in arealul Parcului Dendrologic Hemeius. Cateva clipe de relaxare puteti petrece la terasele din centrul orasului unde puteti savura o cafea. Centrul Comercial Arena Mall este locul tuturor distractiilor unde, pe langa restaurante, cafenele si magazine de tot felul, gasiti si un pationar. Nu ar trebui sa parasiti orasul fara sa fi vizitat si Vivariul, o expozitie deosebita gazduita de o cladire impunatoare de pe str. Popa Sapca, unde in mod sigur o sa va atraga atentia expozitia de pesti exotici, dar si cea de pasari cantatoare ori cea de animale arboricole.
Daca dispuneti de suficient timp, incercati sa vizitati si Parcul Magura de la Targu Ocna, unde este amenjata o baza de tratament pentru diverse afectiuni ale organismului. In apropiere de municipiul Bacau se gaseste statiunea Slanic - Moldova, renumita pentru izvoarele cu apa carbonata, usor sulfuroasa. Momente de neuitat puteti pertrece si pe Lacul Serbanesti, amenajat pe cursul Bistritei, incadrat de un relief spectaculos, in apropiere de Dealul Chicera Mare, ce reuneste de cele mai multe ori pe pasionatii de pescuit.