Ghid turistic Avrig

Despre Avrig

Localizarea si istoria orasului Avrig

O vacanta la poalele Muntilor Fagaras ar trebui sa includa si un popas in orasul Avrig, localitate situata la aproximativ 25 km de Sibiu. Vechea asezare are o istorie veche si a devenit astazi un important centru economic si cultural al tarii. Potentialul turistic este deosebit si bine valorificat, ajutat fiind si de asezarea geografica avantajoasa, fiind deseori punctul de pornire in excursiile din Masivul Fagaras. Dar nu numai atat! Pentru cultura romana, Avrigul este locul de nastere al marelui carturar Gheorghe Lazar.

Se stie astazi ca zona Avrigului a fost locuita inca din timpurile stravechi ale istoriei. Asezarea este mentionata in documentele istorice ale veacului al XIII si facea parte din Tara Fagarasului. La aceasta data, Avrigul era locuit de tarani liberi, cu unele obligatii fata de Scaunul Sibiului. In vremurile medievale, Avrigul era cunoscut sub numele de Affrica (1346), Frick/Freck (in documentele sasesti) si Ebreg, in cele maghiare. Actuala denumire fiind folosita incepand cu anul 1733. Colonizarea sasilor din veacul al XIII –lea a facut ca Avrigul sa fie inclus in Scaunul Sibiului. Cinci veacuri mai tarziu, localitatea se gaseste in proprietatea guvernatorului Samuel Brukenthal.

Din informatiile istorice reiese faptul ca principalele activitati ale locuitorilor erau carausia si exploatarea lemnului. Dar mestesugul prelucrarii sticlei, i-a facut celebri. Incepand cu anul 1830, in atelierele de sticlarie primii mesteri au fost adusi din Boemia si de la Murano. Glajaria de la Porumbaru, unde au functionat primele ateliere de sticlarie, poate fi vizitata si astazi.

Atractii si obiective turistice in Avrig

Turistii sositi astazi la Avrig ar trebui sa–si rezerve timp pentru a vedea macar cateva dintre cele mai interesante obiective turistice locale. Ati putea incepe cu un popas la Biserica Ortodoxa „Duminica Floriilor”, zidita in veacul al XVIII-lea. La iesire, va puteti opri cateva clipe la mormantul lui Gheorghe Lazar. O atentie deosebita merita si Biserica Evanghelica, construita a doua jumantate a secolului XIII, fortificata trei veacuri mai tarziu si care pastreaza astazi o superba ambrazura decorata cu sculpturi.

Un edificiu ce merita atentia voastra este si Palatul baroc, construit in anul 1763, aflat un timp in proprietatea baronului Baronului Brukenthal. Astazi este trasformat in sanatoriu. Frumoasa gradina ce inconjoara cladirea este de-a dreptul spectaculoasa si formeaza impreuna cu palatul un complex baroc unic in peisajul romanesc. Daca dispuneti de suficient timp, includeti in itinerariul vostru si o excursie pe Valea Avrigului, unde s-au amenajat spatii de agrement, special pentru iubitorii naturii. Pasionatii de fotografie, in mod cert vor surprinde cadre spectaculoase pe Lacul Avrig, situat in Muntii Fagarasului, la o altitudine de 2010 m.

Avrig