Despre Arpasu de Jos
Localizarea si istoria comunei Arpasu de Jos
In vacanta pe care o planuiti in regiunea judetului Sibiu, merita sa faceti un popas in comuna Arpasu de Jos, situata la o distanta 50 km departare de municipiu Sibiu, la granita dintre Sibiu si Brasov. Odata ajuns aici ai sentimentul ca ai pasit intr-un decor de poveste, reprezentat de peisaje incantatoare ale Tarii Fagarasului. Satul Arpasu de Jos s-a format in depresiunea masivelor Podragu, Arpasu Mare, Vanatoarea lui Buteanu si Saua Caprei si este strabatut de apele Arpasului, rau care isi are obarsia la limita dintre Arpasu Mare si Podragu. Frumusetea refiefului este completata de caldura si ospitalitatea care ii defineste pe locuitorii Tinutului Fagarasului. Localitatea este traversata de Drumul National DN1, ceea ce faciliteaza accesului turistilor sositi din toate colturile tarii.
Sub aspect istoric, asezarea este mentionata in documente inca de la 1223. Din timpu evului mediu, satul era traversat de drumul care facea legatura intre provinciile romanesti. Prin traditie, satele din Tara Fagarasului a fost locuite de familii de romani. Dar, odata cu expansiunea maghiara in Transilvania, statutul lor de oameni liberi se modifica, asa cum reiese dintr-un document semnat de regele Andrei II-lea, la 1223, prin care satul era donat Manastirii Cisteciene de la Carta. Odata cu trecerea veacurilor, informatiile scrise se inmultesc, iar in veacul al XIX este inaugurata scoala invatatorului David Boieriu. Mistuit in intregime de un incendiu devastator in vara anului 1889, satul este recladit, iar in perioada interbelica numarul gospodariilor au crescut substantial. Inaugurarea caii ferate, a postei si a garii au stat la baza dezvoltarii economice a satului.
Atractii si obiective turistice in Arpasu de Jos
Turistii sositi la Arpasu de Jos au ocazia sa vada locuri dintre cele mai frumoase. Printre cele mai vizitate obiective turistice locale se numara Parcul national – Muntii Fagaras, unde aveti ocazia sa admirati golul alpin situat intre Podagru si Varful Suru. Tot mergand pe carari de munte, nu ratati un popas in Rezervatia de la Balea si in Rezervatie Naturala Arpasel. Aceasta din urma se gaseste la limita dintre Arpasu de Jos si Cartisoara si se intinde pe o suprafata de 735 ha.
Daca va aflati in cautarea unei destinatii turistice unde sa interactionati cu natura, sa respirati aer curat si sa beneficiati de conditiile de cazare confortabile, atunci aveti toate sansele sa va simtiti bine la Arpasu de jos. Multitudinea de oferte pentru petrecerea timpului liber vin sa completeze o destinatie turistica deosebita, fie ca alegeti excursiile pe munte sau optati pentru plimbarile cu atv-ul sau cu bicicleta, ori poate doriti sa inotati sau sa pescuiti.